Piaţa terenurilor rămâne şi anul viitor la mâna investitorilor străini, care încă de la mijlocul lui 2008 au început să ocolească România. De la un volum de 680 mil. euro cumulat din tranzacţiile cu terenuri din Bucureşti în 2007, anul acesta nu s-a realizat nici o tranzacţie notabilă cu pământ, nici în Bucureşti şi nici în ţară. Dramatismul situaţiei, pentru proprietarii de terenuri, este văzut printr-o prismă pozitivă de agenţii imobiliari care speră ca reducerile de preţ din această perioadă să mai „înroşească în obraji“ România şi să o facă mai atractivă pentru străini.

„Sunt optimist, dar nu cred în miracole, pentru că nu arătăm bine din afară. Nu ne vedem prea bine din cauza cifrelor de ţară şi a situaţiei politice. Dacă investitorii străini nu vin, nu se fac nici tranzacţii mari aşa cum s-au făcut în trecut, iar cele speculative nici atât, pentru că acestea vizau exact investitorii străini care plăteau un preţ mai ridicat“, a declarat pentru capital.ro Antonio Zărnescu, general manager al Adviser Management Solutions.

Un alt motiv al blocajului ţine de legătura strânsă dintre terenuri şi partea de dezvoltare. Atâta timp cât iniţiatorii de proiecte imobiliare se feresc să mai îngroape bani în pământ şi beton, nu se vede o ieşire din această situaţie.

„Pe lângă asta, piaţa oferă şi marje de profit tot mai mici şi mai există şi insecuritatea la vânzarea produsului final. Activitatea de dezvoltare nu va mai fi la fel de productivă. Cu 10-15% profit nu se justifică riscurile implicate în acest proces. În cel mai bun caz vor fi continuate proiectele în care s-au investit bani de la bănci, dar şi în aceste cazuri, dezvoltatorii au probleme în a deschide noi linii de finanţare“, a menţionat Daniel Miţarcu, managing director al companiei Reavia.

Preţurile rămân ţintuite

Chiar dacă lipsa tranzacţiilor ar trebui să stârnească reacţii din partea proprietarilor la nivel de preţ, acestea au rămas aproape neschimbate, pentru că cererea inexistentă a dus la conservarea lor.

„Preţurile afişate rămân deocamdată la un nivel ridicat, deoarece cumpărătorii nu le bagă în seamă. Ele se vor regla în momentul în care se vor face primele oferte de cumpărare, ce vor ţine cont de costul de construcţie a proiectului ce urmează a fi ridicat pe terenul vizat“, a mai spus Daniel Miţarcu.

Potrivit BNP Paribas Real Estate, cumpărătorii potenţiali s-au concentrat pe terenurile de dimensiuni mici şi medii, care nu implică riscuri şi eforturi financiare majore. Cererea a provenit din partea investitorilor oportunişti cu fonduri proprii, care încearcă să profite de o piaţă cu lichiditate scăzută.

„Terenurile pentru care s-au făcut oferte în decursul acestui an şi-au redus preţul mai mult de jumătate, mai ales la cele care nu au utilităţi, însă cererea este în continuare foarte slabă“, subliniază Zărnescu.

„Străini caută companii falimentare, nu teren“

Exceptând proprietarii aflaţi în dificultăţi financiare, ceilalţi proprietari nu mai sunt dispuşi să scadă preţul sub un anumit nivel, se arată într-o analiză a BNP Paribas Real Estate. Atât proprietarii, cât şi cumpărătorii au avut o atitudine de expectativă limitând sever numărul tranzacţiilor.

„Sunt o serie de investitori care stau pe proprietăţi blocate de criză şi care s-ar bucura să le poată dezvolta, nici de cum să mai achiziţioneze altele. Anul viitor va fi asemănător cu acest an, poate să se mai mişte ceva spre final. Investitorii care vor intra pe piaţă anul viitor vor fi interesaţi în primul rând să îi cumpere pe cei care au dat chix, deoarece e mai uşor de transformat în bani o dezvoltare începută, decât un teren“, conchide reprezentantul  Adviser Management Solutions.

Potrivit companiei de evaluare Darian, numărul tranzacţiilor cu terenuri în Bucureşti şi Ilfov, având ca destinaţii dezvoltări imobiliare, vor fi foarte afectate în 2010 ajungând la procente minimale de tranzacţionare.
0-44587-tabel.jpg