„După trei ani de criză, vânzătorii sunt setaţi pe un timp de aşteptare mai lung. În condiţiile unui interes în creştere pe segmentul rezidenţial, proprietarii menţin preţurile la multe categorii de apartamente“, sublinează Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro.
În luna februarie, preţul apartamentelor vechi din Capitală au avut o evoluţie crescătoare. Garsonierele şi apartamentele cu patru camere s-au scumpit cu 0,1%, respectiv 0,4%. Totuşi, apartamentele cu două şi patru camere s-au ieftinit cu 0,2%, respectiv 0,1%.


Braşovenii mai umblă la preţ
În luna februarie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1,3%, preţul acestora coborând de la 876 euro/mp util până la o valoare medie de 865 euro/mp util. Garsonierele au cunoscut cea mai mare scădere de preţ în a doua lună a anului, de 2,1%. Preţul cerut pentru apartamentele cu două camere a scăzut în februarie cu 0,9%. Apartamentele cu trei camere au înregistrat o scădere de 0,7%, iar cele cu patru camere s-au ieftinit cu 0,2% în intervalul analizat. În comparaţie cu începutul anului 2010, preţurile apartamentelor vechi din Braşov sunt în prezent cu până la 10,5% mai ieftine.


Pragul de 1.000 de euro/mp atins în Cluj
Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 1.000 euro/mp util, în a doua lună a anului, în scădere cu 1,1% faţă de luna ianuarie. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatată o scădere de 4,2%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 2% în ultimele treizeci de zile, în timp ce apartamentele vechi cu două camere au înregistrat o creştere de 0,9%. Preţurile solicitate pentru apartamentele vechi sunt cu până la 11,1% mai mici în comparaţie cu luna februarie 2010, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul garsonierelor.


Uşoare scumpiri în Constanţa
Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o creştere de 0,2% în luna februarie, atingând valoarea de 937 euro/mp util. Cele mai mari creşteri de preţ au fost înregistrate la garsoniere: 5,1%. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 1,7% în ultimele treizeci de zile, în timp ce proprietarii apartamentelor cu două camere au redus preţurile cu 0,3%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu două camere, 9,7%, iar cea mai mică, de 5%, apare în cazul garsonierelor.


Timişoara, în continuare cel mai ieftin oraş
În februarie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 797 euro, cu 0,3% mai puţin decât în prima lună a anului. Totuşi, apartamentele vechi cu patru camere au înregistrat o creştere de preţ de 2%. Apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 0,5%. Garsonierele au înregistrat o scădere de 0,3% în timp ce preţul apartamentelor cu trei camere a rămas constant. În comparaţie cu luna februarie 2010, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 11,6% în cazul garsonierelor şi 18,4% în cazul apartamentelor cu trei camere.

Spre 800 euro/mp în Iaşi
Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi, indică pentru luna februarie 2011, o valoare medie de 839 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, în scădere cu 1,3%, faţă de luna ianuarie. În comparaţie cu luna februarie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 10,3% mai mici. Tendinţa de scădere a fost resimţită atât în cazul apartamentelor noi al căror preţ a scăzut până la 952 euro/mp util (-0,4%) în ultima lună, cât şi în cazul celor vechi. Acestea din urmă s-au ieftinit cu 0,9% în ultimele treizeci de zile, preţul mediu scăzând de la 811 euro/mp util până la 804 euro/mp util.


Ploieştenii urcă şi ei preţul
Indicele de preţ pentru Ploieşti indică, în luna februarie, o valoare medie de 904 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Preţul apartamentelor de aici înregistrează o creştere de 2,8% în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu luna februarie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 13,2% mai mici.