„Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în marile oraşe a înregistrat variaţii moderate în septembrie. La nivelul tranzacţiilor, însă, există diferenţe mari de la un caz la altul, chiar şi în cazul unor proprietăţi cu caracteristici asemănătoare. În acelaşi imobil, două apartamente cu acelaşi număr de camere ajung să fie vândute la preţuri total diferite“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro.
În septembrie, apartamentele vechi din Capitală s-au ieftinit cu 0,1%. Valoarea indicelui pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.111/euro mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 1,8%. Garsonierele au fost singurele care au înregistrat o creştere de preţ: +1,4%. Apartamentele cu trei şi patru camere s-au ieftinit cu 0,4%, respectiv 0,6%, iar preţul unităţilor cu două camere a înregistrat o scădere de 0,1%.


Cea mai mare scădere în Braşov
În august, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1%, preţul acestora coborând de la 866 euro/mp util până la o valoare medie de 857 euro/mp util. Cele mai mari scăderi de preţ au fost înregistrate în cazul apartamentelor cu două camere (-2%), dar şi de unităţile cu patru camere (-1,7%). Preţul cerut pentru apartamentele cu trei camere a scăzut în septembrie cu 0,1%. În schimb, garsonierele s-au scumpit cu 0,6%. În comparaţie cu luna septembrie 2010, preţurile apartamentelor vechi din Braşov sunt în prezent cu până la 4,4% mai mici, cea mai mare diferenţă de preţ fiind întâlnită în cazul unităţilor cu două camere.


Uşoară creştere la Cluj-Napoca
Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a înregistrat o creştere de 0,7% în septembrie, urcând de la 981 euro/mp la 988 euro/mp. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor cu trei camere, unde a fost constatată o scădere de 1,6%. Apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 1,5% în ultimele treizeci de zile, iar garsonierele au înregistrat o creştere de preţ de 1,4%. Preţurile solicitate în prezent pentru apartamentele vechi sunt cu până la 6,3% mai mici în comparaţie cu luna septembrie 2010, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul unităţilor cu trei camere.


Stagnare la Constanţa
Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de 0,1% în luna august, atingând valoarea de 956 euro/mp util. Apartamentele cu trei camere şi garsonierele s-au scumpit în acest interval, preţul acestora crescând cu 1,8%, respectiv 1%. Pe de altă parte, apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 0,6%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţele s-au atenuat considerabil.

Locuinţele din Timişoara se menţin la 800 euro/mp
În septembrie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a fost de 802 euro, cu 1,5% mai mult decât în august. Situaţia se prezintă însă diferit pe categorii de apartamente. Apartamentele vechi cu patru camere şi garsonierele au înregistrat o scădere de preţ de 0,6%, respectiv 1,7%. Apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 0,2%. Cea mai mare creştere de preţ au avut-o apartamentele vechi cu trei camere: 1,1%. În comparaţie cu luna septembrie 2011, apartamentele vechi sunt cu până la 3,6% mai ieftine, cea mai mare diferenţă fiind întâlnită în cazul apartamentelor cu două camere.