,,Datele preliminarii din 2017 indică un avans semnificativ al cifrei de afaceri, iar coroborate cu estimările din piață, în 2018 se poate atinge borna de 30 miliarde de lei cifră de afaceri. Ar fi un adevărat record pentru ultimul deceniu’’, estimează experții de la Arabesque.

Anul trecut, datele colectate de Arabeque din piaţă arată că în România erau în derulare un total de 28.451 de proiecte de construcții, cu o valoare cumulată de 161,55 miliarde de lei și cu o suprafață de 93,3 milioane de metri pătrați.

,,Firmele de construcții și-au optimizat investițiile, sectorul rezidențial fiind cel care a ieșit cel mai mult în evidență, pe fondul cererii în creștere. Investițiile în acest domeniu vor cunoaște și în următorul interval pe fondul interesului românilor pentru imobiliare. Creșterea salariilor și, sperăm noi, același acces la  creditare vor stimula în sens pozitiv avansul acestui sector“, arată reprezentanţii retailerului.

Record de locuinţe

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele două luni din 2018 cu 8,4%, în serie brută, evoluția fiind una semnificativă pe toate palierele. Lucrările de reparații capitale au avansat cu 40,4%, cele de întreținere și reparații curente cu 37,5%, iar lucrările de construcții noi cu 28%.

Cel mai dinamic segment, judecând și după numărul autorizațiilor de construcții, îl marchează sectorul rezidențial, segment în care volumul lucrărilor de construcții a crescut anul trecut cu 69,7%. În anul 2017 au fost eliberate un număr de 41.603 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, din care cele pentru clădiri rezidenţiale cu o locuinţă au reprezentat 88,9% faţă de total.

,,În anul 2017 au fost terminate 53301 locuinţe, în creştere cu 1095 locuinţe, faţă de anul 2016. Din datele din piață, estimăm că, în acest an, numărul locuințelor nou terminate va crește peste nivelul de 65.000 de unități’’, au declarat experții. 

 

Rebranduire

După deschiderea primului magazin MatHaus în Iași, anul trecut, pe 10 mai va fi inaugurat și noul magazin de retail din Bucuresti ,Calea Vitan 112-114. Totodată, se vor moderniza și magazinele din Galați, Constanța, Craiova, Pitești și Oradea sub brandul MatHaus.

,,Investiția în rețeaua MatHaus vine să ofere suportul logistic necesar evoluției semnificative din rezidențial. Suntem specialiștii segmentului de materiale pentru constructii , finisaje și renovări  și putem transfera  experiența noastră din industrie către clienții persoane fizice care vizează un astfel de proiect”, a declarat Cezar Rapotan, fondator și acționar principal Arabesque.

Familia Rapotan ocupă locul 24 în ultima ediţie a Top 300 Capital cei mai bogaţi români cu o avere estimată la 170-180 mil. euro.