Tarifele de bază la poliţele RCA valabile începând cu ianuarie 2011 sunt cu 17,16% mai mari decât cele practicate în aceeaşi lună din acest an în cazul maşinilor cu capacitatea între 1.201 şi 1.400 cmc, potrivit datelor afişate pe site-urile proprii de zece din cei 13 asigurători autorizaţi să încheie astfel de contracte.
O creştere ceva mai redusă, de 14,35%, a fost înregistrată de tarifele de bază afişate pentru autoturismele care se încadrează în segmentul imediat următor: 1.401-1.600 cmc. Creşterile au fost calculate ca media aritmetică a tarifelor de bază anunţate de asigurători, ponderile deţinute de fiecare subcategorie de maşini asigurate în portofoliile asigurătorilor nefiind publice.
Nu au fost cuantificate modificările de tarife ale Allianz-Ţiriac, Omniasig şi Asirom, societăţi care nu mai publică liste cu tarifele de bază, însă au pe site-uri programe pentru calculul personalizat al asigurărilor auto obligatorii. 
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a informat recent că patru companii au notificat noi tarife RCA pentru 2011, cele pentru populaţie variind între -5% şi 15% faţă de cele aplicate în acest an pentru maşinile cu capacitatrea între 1.201 şi 1.600 cmc şi pentru persoanele între 30 şi 50 de ani. Însă, segmentul de vârstă menţionat de CSA este cel pentru care asigurătorii practică preţuri mai reduse faţă de cele impuse clienţilor mai tineri, care statistic produc mai multe accidente. 
Majoritatea companiilor au tarife personalizate care sunt ajustate luând în calcul, pe lângă vârsta asiguratului, şi indicatori precum localitatea de domiciliu  a acestuia sau marca maşinii. Din această perspectivă, directorul general al firmei de brokeraj SRBA, Gheorghe Grad, afirmă că tarifele de bază nu mai sunt relevante, deoarece acestea sunt ajustate de o mulţime de variabile modificate de asigurători cel puţin o dată pe lună.
Stimulente: promoţii şi reduceri
Preţurile practicate de asigurători la vânzarea acestor poliţe diferă de cele de bază, fiind influenţate de cel puţin doi factori la nivelul întregii pieţe: aplicarea coeficienţilor bonus-malus şi reducerile promoţionale. Allianz practică până la finele lui decembrie, pentru populaţie, reduceri de circa 20% la preţurile RCA pentru maşinile cu capacitate sub 1.200 cmc. În aceeaşi perioadă, şi Astra Asigurări are discounturi de până la 10% la poliţele RCA pentru populaţie şi pe unele segmente la cele vândute companiilor, comparativ cu preţurile practicate în urmă cu trei săptămâni.
Pe segmentul asigurărilor generale, şefii brokerilor şi companiilor apreciază că tarifele au stagnat sau chiar au scăzut în acest an şi că tendinţa se va păstra şi anul viitor. Şeful Astra Asigurări, Radu Mustăţea, afirmă că la unele tipuri de asigurări generale s-au practicat reduceri foarte mari, menţionând că la RCA s-a înregistrat o scădere a primei.
Reînnoirea contractelor cu firmele aduce de obicei reduceri. „Pe RCA, la sfârşit de an, au loc renegocieri pentru flote, pentru parcuri mari, iar primele sunt mai mici“, spune Mustăţea. Gheorghe Grad spune că deşi au existat şi majorări de tarife la RCA în 2010, mai degrabă se poate vorbi de scăderea lor.
6,79% este scăderea volumului de prime brute subscrise pe asigurări generale în primele nouă luni din 2010 faţă de aceeaşi perioadă din 2009