Ca orice afacere mică, de familie, care apare la începutul anilor 2000, compania Proinvest Group SRL n-a avut, la început, niciun angajat. Soţii Vasile şi Petronela Sandu nu au renunţat la locurile stabile de muncă pe care le aveau la o firmă locală din Paşcani.

„În aprilie 2001 am renunţat la calitatea de angajat şi am început să lucrez exclusiv pentru compania nou înfiinţată“, povesteşte Vasile Sandu, proprietarul business-ului. „Obiectul de activitate iniţial a fost servicii de proiectare în construcţii, una din puţinele activităţi care se putea face fără capital de lucru“, explică acesta.

El mărturiseşte că a fost încurajat să devină „privat“ de potenţialul care exista la acea vreme în piaţa de proiectare.

„Capitalul necesar iniţial a fost nesemnificativ. Paşii următori au fost mai dificili, după ce am intrat în zona de producţie. Însă am profitat de o perioadă propice pentru accesarea de credite şi am dezvoltat compania. Cu alte cuvinte, am avut noroc“, mărturiseşte acesta. Totuşi, îşi arogă unele merite, spunând că, pe lângă noroc, a avut ambiţie şi talent. „Pentru a reuşi este nevoie de aceste trei ingrediente“, adaugă Vasile Sandu.

În primul an, cifra de afaceri a companiei a fost nesemnificativă, cei doi soţi întreţinându-se din salariul pe care îl obţineau de la celălalt loc de muncă. „Anul 2003 a fost unul extrem de important pentru că reuşisem să acumulez suficient capital pentru a începe producţia de tâmplărie PVC“, îşi aminteşte antreprenorul. Doi ani mai târziu, activitatea de producţie se extinde la structuri metalice. Momentul definitoriu a fost, în schimb, în anul 2006 „când am realizat prima mea investiţie, de un milion de euro, în condiţiile în care cifra de afaceri era de 900 de mii de euro. Am reuşit acest lucru printr-un credit de investiţii pe 10 ani de la BCR“, a explicat omul de afaceri. De atunci, cu aceeaşi instituţie de credit a derulat proiecte de dezvoltare de peste 30 de milioane de euro.

Astăzi, după 17 ani de dezvoltare în domeniul prelucrării oţelului, „Proinvest Group a ajuns o companie multiprodus, care dezvoltă, produce şi comercializează o gamă diversă de componente şi sisteme din oţel pentru construcţii, inginerie şi industrie, de la simple componente pentru construcţii şi până la scule şi componente de înaltă precizie“, spune Vasile Sandu, cu mândrie.

 

Momente cheie

Antreprenorul recunoaşte că firma sa a trecut fără nicio „zgârietură“ peste criza economică declanşată în 2009 „datorită furnizorilor de materii prime şi instituţiei de credit cu care lucrăm“. Un alt moment cheie, poate cel mai important, a fost în anul 2012 când „Bosch Rexroth ne-a acordat şansa să intrăm pe piaţa de produse industriale, prin înfiinţarea unei fabrici de la zero, care să producă profile speciale pentru tehnica liniară. Avem un contract până în anul 2021, în valoare de aproximativ 60 milioane de euro. Fabrica este singura de profil din Estul Europei şi printre puţinele din UE“, explică antreprenorul.

O altă resursă indispensabilă pentru business este cea umană. „Cu aproape 500 de angajati, avem o mare responsabilitate faţă de ei şi familiile lor. Noi, antreprenorii, vedem mai mult faţa umană a unei afaceri şi mai puţin profitul“, spune Vasile Sandu.

Acesta mărturiseşte că multinaţionalele şi statul fac concurenţă neloială firmelor autohtone în ceea ce priveşte salarizarea. „Ne străduim să oferim mai mult, respectiv un nivel de salarizare decent, continuitate şi viaţă de familie“, adaugă acesta. Ca toţi antreprenorii, se confruntă cu migraţia forţei de muncă. „Vom continua angajările urmând să ajungem la 1.000 de salariaţi în 2020“, explică antreprenorul. În acest sens, peste 300 de elevi din Paşcani şi împrejurimi fac practică în fabricile Proinvest Group SRL.

Planuri de viitor

Compania a avut, în 2016, o cifră de afaceri de 21 de milioane de euro şi un profit net de circa 700 de mii de euro. Produsele fabricate la Paşcani au ajuns în 28 de ţări precum Germania, Ucraina, Madagascar, Arabia Saudită sau chiar SUA. Mai mult, antreprenorul spune că firma sa continuă extinderea, având un plan de investiţii, început în anul 2015, până în 2020, de circa 22 de milioane de euro. Sumele vor fi direcţionate către modernizarea, retehnologizarea şi dezvoltarea de noi produse pentru fabrica de scule, dispozitive şi accesorii pentru prelucrarea oțelului, creşterea capacităţii de producţie profile speciale pentru tehnica liniară, şi dezvoltarea de noi produse pentru domeniul construcţiilor (panouri sandwich şi parapeţi metalici). „În paralel, pregătim proiecte noi pentru perioada 2020 – 2030 în valoare de 100 milioane de euro“, a conchis Vasile Sandu.

 

 

„Principalele obstacole pentru a face business în România se referă la: birocraţia excesivă, lipsa predictibilităţii, brandul de ţară inexistent, migraţia forţei de muncă, lipsa unei culturi antreprenoriale, volumul redus de investiţii publice, educaţia orientată pe «buget» (lipsa şcolilor profesionale), lipsa unei pieţe de consum pentru produsele industriale, lipsa infrastructurii şi cea a unei viziuni pe termen lung”

Vasile Sandu,
proprietarul Proinvest Group SRL

 

 

 

 

 

„Lucrez de peste 15 ani în SCUDAS ca Director de Vânzări. Din anul 2015, când această firmă a fost preluată de către Proinvest Group s-a creat un mediu de lucru profesionist, dinamic şi în continuă dezvoltare. Produsele marca SCUDAS fabricate de noi au reintrat în atenția utilizatorilor din industria noastră de profil şi a partenerilor noştri externi” 

Dorin Șerban, Director Vânzări la Proinvest Group, Divizia de Scule și Componente SCUDAS

 

 

 

 

 

 

„Am venit la Proinvest Group acum 11 ani pe un salariu dublu decât cel pe care mi-l oferea compania pentru care lucram înainte pe aceeaşi poziţie. Dar nu doar banii m-au determinat să schimb macazul, ci şi faptul că Proinvest Group este o firmă care se dezvoltă repede şi care poate să-mi ofere stabilitate”,

Vasile Istrati, sudor la Proinvest Group, secţia Structuri Metalice

 

 

„La Proinvest Group am găsit locul perfect pentru a practica meseria mea de sculer-matrițer de care sunt pasionat. Aici am găsit toate dotările necesare și tot sprijinul logistic de care am nevoie într-un colectiv de tehnicieni foarte bine pregătiți. Mereu avem proiecte noi și asta mă ține conectat în fiecare zi”

Mihai Gomei, Sculer-Matrițer la Proinvest Group, Secția Profile Speciale