"Urmează ca, spre sfârşitul lunii noiembrie, când vom avea deja şi un proiect închegat al normelor, probabil să ne mai întâlnim, să discutăm, pentru că există multe norme perimate. (…) În prezent, la Ministerul de Finanţe pregătim normele de aplicare pentru Codul Fiscal rescris, cu toate că modificarea de cotă (de TVA – n. r.) pare aşa, la prima vedere, o măsură uşor de implementat. O să vedeţi că, prin normele de aplicare, vom da foarte multe exemple pentru că trebuie să coroboraţi foarte multe articole din Codul Fiscal ca să vedeţi cum veţi proceda pentru situaţiile tranzitorii când aţi emis facturi în 2015 sau înainte, pentru care nu a fost făcută livrarea sau prestarea în cauză, şi pentru care va trebui să regularizaţi şi să aplicaţi cota de TVA din momentul intrării. Dacă aceasta are loc după data de 1 ianuarie 2016, toate facturile emise înainte de această dată cu 24% se vor regulariza pe 20%", a spus Vizoli.

Impactul fiscalităţii asupra mediului de afaceri este dezbătut, joi, într-un eveniment de profil, de către consultanţi, avocaţi specializaţi în taxe şi fiscalitate, directori financiari din companii şi reprezentanţii autorităţilor competente, în vederea clarificării unor aspecte legislative.

Potrivit specialiştilor din domeniu, noul Cod Fiscal este un mare câştig pentru mediul de afaceri, pentru că aduce o abordare unitară şi echilibrată asupra unor chestiuni şi termeni de care practica fiscală românească s-a tot lovit în ultimii 10 ani. Totodată, noul Cod Fiscal oferă o perspectivă de relaxare fiscală în România, prin adoptarea unui calendar de reducere sau eliminare a unor impozite şi taxe.

SURSA: Agerpres