Acces neîngrădit pe plaje pentru persoanele cu dizabilități

Președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, a depus un proiect la Senat care vizează asigurarea accesului neîngrădit în zona plajelor pentru persoanele cu dizabilități.

Acest proiect propune instituirea unei obligații comune, parțial a statului român și parțial a administratorilor plajelor, de a furniza infrastructura necesară pentru accesul în zona plajelor.

Aceasta include construirea de rampe pe luciul de apă, dotate cu fotolii flotabile, șezlonguri special amenajate și căi de rulare către acestea, precum și instalarea de module de grupuri sanitare speciale.

„Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, prevede, între altele, şi dreptul la o viaţă independentă.

Dacă în cazul majorităţii populaţiei participarea deplină la toate aspectele vieţii este implicită, în cazul persoanelor cu dizabilităţi accesul la anumite facilităţi este mult îngreunat”, precizează deputatul PSD Alfred Simonis, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Prin urmare, această inițiativă legislativă completează Ordonanța de urgență 19/2006 privind utilizarea plaje Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă, în sensul că autoritățile administrației publice locale, care se află pe raza teritorială a plajelor cu destinație turistică, au și obligația „să asigure accesul neîngrădit până în zona plajelor pentru persoanele cu dizabilităţi, prin construirea infrastructurii necesare”.

Acestea trebuie „să asigure infrastructura necesară persoanelor cu dizabilităţi în zona plajelor, respectiv rampe de acces la luciul de apă dotate cu fotolii flotabile, şezlonguri special amenajate şi căi de rulare către acestea, module de grupuri sanitare, adaptate persoanelor cu dizabilităţi şi căi de rulare către acestea”.

Dispozițiile prezentei legi intră în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, ca prim for sesizat, iar Camera Deputaților este forul decizional.

alfred simonis
Alfred Simonis / SURSA FOTO: Facebook, Grupul Parlamentar PSD Camera Deputatilor

Câte persoane cu dizabilități sunt în România?

La data de 31 decembrie 2023, conform statisticilor Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), numărul total al persoanelor cu dizabilități în România a fost de 923.578. Dintre acestea, 98,28% (907.715 persoane) erau în grija familiilor și/sau trăiau independent (neinstituționalizate), în timp ce 1,72% (15.863 persoane) erau în instituțiile publice rezidențiale de asistență socială.

La sfârșitul anului anterior, rata persoanelor cu dizabilități în populația României a fost de 4,22%. Cele mai mari rate erau înregistrate în regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Nord-Vest.

La nivelul județelor și municipiilor, cel mai mare număr de persoane cu dizabilități era înregistrat în municipiul București (78.527 persoane), urmat de județul Prahova (38.337 persoane), în timp ce cel mai mic număr se înregistra în județul Covasna (6.838 persoane). Mai multe puteți citi aici.