Un proiect de lege care a ajuns în Parlamentul României ar putea schimba total modul în care românii interacţionează cu instituţiile publice.

Adio, copii după acte în România?!

Astfel, potrivit proiectului iniţiat de un deputat PNL, instituţiile publice din ţara noastră nu le vor mai putea solicita românilor copii după acte.

Practic, toate aceste documente ar trebui să existe într-o bază de date comună, iar orice instituţie publică îşi va putea lua singură de acolo toate informaţiile necesare.

Proiectul ar putea fi extrem de greu de pus în practică

Cu toate că proiectul este unul extrem de util şi necesar, el s-ar putea dovedi, din păcate, greu de pus în practică.

Crearea bazei de date ar însemna ca toate documentele şi actele pe care o instituţie publică le poate cere unui cetăţean sau persoane juridice din România să fie mai întâi obţinute de la alte persoane juridice şi de la alte autorităţi, pe cale digitală.

În prezent, oamenii se văd nevoiţi să aştepte săptămâni, în unele cazuri chiar luni de zile, pentru a obţine aceste documente.

Exemplul Primăriei Sectorului 1: zeci de autorizaţii şi acte pentru o simplă covrigărie

La Primăria Sectorului 1, de pildă, cine are de gând să-şi deschidă o simplă patiserie sau covrigărie are nevoie mai întâi de 30 de autorizaţii şi acte, de la Direcţia de Sănătate Publica, Direcţia Sanitar Veterinară, Cadastru şi altele agenţii de acest fel, relatează Antena 3.

Astfel de norme greoaie, care îi pun pe oameni pe drumuri, ar putea fi eliminate dacă proiectul de lege ar fi adoptat. Primăria ar putea să acceseze toate aceste documente într-un singur loc, fără să mai fie nevoie de acordul vecinilor sau de autorizaţii de la compania de salubritate.

Sursa foto: Dreamstime