Potrivit proiectului-pilot, care va rămâne în dezbatere timp de 30 de zile pe site-ul instituţiei, medicii care aleg să rămână la stat vor putea lucra şi în zona de privat a spitalului după cele şapte ore de normă întreagă prestate la public, lucru destul de greu, dacă ne gândim la specificul delicat profesiei de medic. Chiar şi la acest moment, medicii care lucrează exclusiv la stat sunt supraîncărcaţi.

Din suma primită în privat 60% îi revine medicului, 30% pune la dispoziţia echipei cu care lucrează şi 10% revine spitalului. Mai mult, activitatea privată în spitalul public va fi acordată în proporţie de 20% iar pacienţii din această zonă vor plăti fie din asigurarea privată, fie din buzunar.

Nicolăescu a subliniat că pot fi şi paturi cu internare de zi în regim privat, rămânând la latitudinea spitalelor şi medicilor modul de organizare, cu condiţia ca toată activitatea privată a medicilor să se desfăşoare în afara programului de lucru. El a adăugat că un astfel de sistem funcţionează de 40 de ani în Franţa, cu rezultate foarte bune.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că proiectul de lege are în vedere venituri mai bune pentru medici, în scopul micşorării exodului acestora şi reconsiderării lor în societate din punctul de vedere al statutului pecuniar.

Eugen Nicolăescu a menţionat că proiectul-pilot, care se doreşte a fi aplicat în primul semestru al anului viitor, va fi postat pe site-ul MS timp de 30 de zile, începând de miercuri după-amiază, timp în care se mai pot face propuneri şi observaţii iar după 1 septembrie va urma traseul legal de adoptare.

Potrivit ministrului Sănătăţii, vor fi făcute o serie de evaluări, pentru a se vedea dacă actul normativ produce sau nu efectele scontate şi după aceea se va vedea dacă se poate aplica la nivelul întregii ţări.