Guvernul ar urma să supună dezbaterii în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, potrivit agendei reuniunii transmisă de Biroul de presă al Executivului.
Cel mai probabil, este vorba despre proiectul publicat la începutul lunii octombrie pe site-ul Ministerului de Finanțe, dar care ulterior a fost restras de pe site.
La începutul lunii octombrie, Ministerul de Finanțe publicase pe site-ul său un proiect de modificare a impozitelor pentru clădiri și mașini, care prevedea majorări pentru impozitele cerute posesorilor de autoturisme. În scurt, timp, MFP a scos proiectul de pe site, însă acest lucru nu înseamnă că nu se vor mai majora impozitele. Premierul a explicat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012.

Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.

Concluzia: Impozitele se dublează pentru cei care au mașini cu motoare de peste 2 litri. Pentru toate celelate categorii, impozitele rămân la fel.
ÎNAINTE DE ALEGERI, Ministrul Administraţiei: Taxele şi impozitele locale nu pot creşte înainte de 2014

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat înainte de alegeri că din punct de vedere legal nu mai pot fi majorate taxele şi impozitele locale pentru 2013, pentru că legea prevede modificarea lor cu cel puţin şase luni înainte de începerea noului an.

"Trebuie să fac o precizare: că în conformitate cu Codul fiscal, la articolul 292, şi Legea 27 privind impozitele şi taxele locale, acestea se revizuiesc prin hotărâre de guvern, adică limitele minime şi maxime, o dată la trei ani. Acest lucru trebuia să se petreacă în prima parte a anului. Impozitele şi taxele locale trebuie să se modifice cu şase luni înainte, ori noi suntem cu două luni înainte de începerea anului bugetar 2013", a declarat Duşa.
UPDATE: Vor fi "taxe decente"

Guvernul nu a mărit taxele şi impozitele locale, a reactualizat limitele minime şi maxime ale acestora cu rata inflaţiei, competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale, a spus miercuri ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa.

‘În conformitate cu Codul Fiscal şi cu legea privind impozitele şi taxele locale, din trei în trei ani Guvernul trebuie să reactualizeze limitele minime şi maxime ale impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei. Competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale. În aceste limite, consiliile pot stabili impozite chiar mai mici pentru că în Codul Fiscal la acest capitol se prevede că aceste taxe pot fi mai mici cu 20%’, a declarat Duşa, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că Guvernul nu a majorat taxele şi impozitele, aşa cum a părut în presă, şi a adăugat că e convins că fiecare autoritate locală, în funcţie de veniturile pe care le are şi de posibilităţile de la nivelul localităţilor, vor stabili ‘taxe decente’, aşa cum prevede legea.

Ponta: Nu public HG privind taxele locale până nu se înţelege că Guvernul nu obligă la mărire

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.

"Azi în şedinţa de Guvern a revenit acea Hotărâre promovată de Guvernul Ungureanu, în conformitate cu legea, o Hotărâre de Guvern care dă voie, conform legii, conform tuturor legilor privind finanţele publice locale, dă voie autorităţilor locale – Consiliu Local, CGMB – să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Nu obligă, însă", a spus Ponta.

El a precizat că din textul HG nu se înţelege acest lucru foarte clar, motiv pentur care nu o va publica încă.