Programul 'Casa Verde Clasic': cele mai multe dintre dosare sunt înregistrate în judeţul Prahova, iar cele mai puţine în judeţul Brăila, indică datele publicate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), pe propria pagină de Internet.

De asemenea, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a precizat, într-un comunicat transmis marţi, că în prima zi a perioadei de depunere a dosarelor de finanţare pentru persoane fizice în Programul 'Casa Verde Clasic 2016', valoarea dosarelor depuse este de aproximativ 22,6 milioane lei, ceea ce reprezintă 37,65% din totalul bugetului de 60 de milioane de lei pentru persoanele fizice. Astfel, solicitanţii mai au la dispoziţie 37,4 milioane de lei, sumă care va fi disponibilă până la epuizare, sau până la finalul perioadei de depunere a dosarelor de finanţare, respectiv 24 octombrie. 

Conform datelor AFM, la nivel naţional, din totalul celor 3.748 de dosare depuse la agenţiile teritoriale de mediu, cele mai multe (201) au fost consemnate în judeţul Prahova, urmat de judeţele Neamţ (169) şi Mureş (140). 

De asemenea, peste 100 de dosare înregistrate s-au consemnat în Municipiul Bucureşti, precum şi în judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Dâmboviţa, Harghita, Mehedinţi, Olt, Sălaj, Suceava şi Vaslui. 

La polul opus, s-au situat judeţele Constanţa (43 de dosare depuse), Maramureş (38) şi Brăila (36). 

Luni, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Istvan Jakab, a declarat că bugetul de 60 de milioane de lei alocat pentru persoanele fizice în cadrul Programului 'Casa Verde' din acest an ar putea acoperi, în medie, solicitările de finanţare depuse de aproximativ 10.000 de persoane, iar dacă va fi cazul se poate vorbi despre o suplimentare a programului, dar numai o analiză a modului de desfăşurare din primele zile. 

'Din punctul nostru de vedere, ar trebui să vedem cum se termină prima zi. Avem acest soft în care se introduc solicitările, iar la finalul acestei zile ar trebui să avem o poză referitoare la cât de multe aplicaţii s-au introdus, cât de repede se consumă din sumele alocate pentru fiecare judeţ, apoi să vedem diferenţele între judeţe şi atunci, după ziua de mâine, am putea hotărî dacă redistribuim bani de la alte judeţe sau chiar să suplimentăm pe partea de persoane fizice. Cel mai simplu pentru noi ar fi să luăm de la persoane juridice, iar acolo să suplimentăm printr-o rectificare un pic mai târziu. Vrem să ne asigurăm că oamenii care au stat la coadă una sau două zile chiar să aibă garanţia că îşi pot depune dosarele şi să aibă finanţare. Ar fi loc de o suplimentare a programului, dar este nevoie de un pic de timp să vedem efectiv mult mai clar care este situaţia în toate judeţele. Sper ca şi la nivelul Ministerului Mediului să existe sigur dorinţa de a suplimenta bugetul programului şi toate persoanele să prinsă finanţare', a subliniat preşedintele AFM. 

Programul Casa Verde Clasic a demarat luni, 10 octombrie, după o pauză de cinci ani, cu sesiunea destinată persoanelor fizice. Practic, în perioada 10 – 24 octombrie, populaţia poate depune dosarele de finanţare, la sediile agenţiilor pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă. 

Potrivit Ministerului Mediului, prin intermediul programului, populaţia poate beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. 

Echipamentele finanţate pentru populaţie, prin 'Casa Verde', sunt panourile solare şi pompele de căldură, cunatumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer. 

Cei care doresc să aplice pentru a obţine finanţare prin 'Casa Verde' trebuie urmeze anumite etape. În prima etapă se va depune dosarul de finanţare la agenţia teritorială de protecţia mediului, iar ulterior, pe site-ul AFM va fi publicată decizia de acceptare în Program. A treia etapă va reprezenta semnarea contractului de finanţare cu AFM. Nu în ultimul rând, pasul următor se referă la demararea lucrărilor, după care se va depune cererea de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare. 

În ceea ce priveşte programul 'Casa Verde' pentru persoanele juridice, acesta va avea o sesiunea de finanţate în intervalul 17 octombrie – 14 noiembrie. În acest caz se va finanţa instalarea de sisteme care utilizează energie solară şi energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. 

Bugetul total alocat pentru program este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane lei sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane lei persoanelor juridice.

AGERPRES