În perioada ianuarie-septembrie 2012, la parcul eolian de 600 MW Fântânele-Cogealac, deţinut de CEZ, profitul înainte de dobânzi şi taxe, depreciere şi amortizare a fost cu un miliard de coroane mai mare decât cel obţinut în perioada similară din 2011, a anunţat vineri Barbora Pulpanova, purtător de cuvânt al CEZ. Profitul ar urma să crească la 1,3 miliarde de coroane pentru întregul an 2012.

Majorarea câştigurilor a fost determinată de finalizarea proiectului parcului eolian şi conectarea la reţea a tuturor turbinelor, a explicat oficialul CEZ, care nu a dorit să anunţe câştigurile totale ale CEZ de pe urma proiectului.

În noiembrie, CEZ AS a conectat la reţea turbinele produse de General Electric pentru cel mai mare parc eolian din Europa, în zona Dobrogea, asigurând astfel în fiecare an energia electrică necesară pentru peste un milion de gospodării din România.

CEZ a anunţat recent că toate cele 240 de turbine General Electric, având fiecare o capacitate de 2,5 MW, sunt operaţionale. Grupul CEZ investeşte în prezent 1,1 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) în zona Dobrogea, pentru realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW – Parcurile Eoliene CEZ de la Fântânele, Grădina şi Cogealac.

România atrage investitori interesaţi de energia eoliană datorită stimulentelor guvernamentale şi a amplasării în apropiere de Marea Neagră, unde viteza media a vântului atinge 25,2 kilometri pe oră.

Conform datelor Asociaţiei Europene a Energiei Eoliene (EWEA), la sfârşitul lui 2011, România avea capacităţi de energie eoliană cu o putere totală instalată de 982 MW, mai mult decât dublu faţă de 462 MW în 2011.

Subvenţiile acordate de statul român pentru investiţiile în energie regenerabilă au atras investitori, inclusiv GDF Suez, care la 21 decembrie a anunţat că intenţionează să dezvolte un parc eolian de 50 MW în sud-estul ţării. În 17 decembrie, compania energetică rusă Lukoil şi grupul italian ERG SpA au achiziţionat un parc eolian de 84 MW în România.

CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.
Sursa: Agerpres