UPDATE "Vânzarile cu amănuntul au scăzut cu 4%, în principal din cauza creşterii taxelor la carburanţi in România şi a intensificării concurenţei de pe piaţă. Vânzările comerciale au scăzut cu 12% din cauza concurenţei crescute pe piaţa motorinei şi ca efect al volumelor mai mari din 1-6/13, generate de oprirea rafinăriilor locale. În plus, cantităţile de păcură contractate nu au fost vândute datorită iernii blânde", precizează compania în comunicat.

De asemenea, oficialii OMV Petrom arată că "impozitul de 1,5%, aplicat la valoarea brută a construcţiilor, introdus la 1 ianuarie 2014, are un impact negativ direct asupra costurilor de operare în toate segmentele de activitate ale companiei (în special in E&P) şi afectează rentabilitatea unora dintre proiectele noastre investiţionale".

Despre efectul nefast al introducerii supraacizelor, Capital a scris aici

Vânzările OMV Petrom s-au cifrat la 10,72 miliarde lei în primele şase luni din 2014, în scădere cu 7% faţă de primul semestru din 2013, când au totalizat 11,576 miliarde lei.

Profitul operaţional (EBIT) s-a cifrat la 2,09 miliarde lei, în scădere cu 29% de la nivelul de 2,97 miliarde lei înregistrat în perioada ianuarie – iunie 2013.

Profitul pe acţiune pentru semestrul I 2014 se situează la 0,0245 lei/acţiune, mai mic cu 42% faţă de perioada similară a anului trecut – 0,0422 lei/acţiune.

Potrivit datelor OMV Petrom, investiţiile au însumat 2,9 miliarde lei în primele şase luni din acest an, fiind mai mari cu 40% faţă de primul semestru al anului trecut, când s-au situat la 2,08 miliarde lei.

'În prima jumătate a anului 2014 am continuat să implementăm proiectele noastre de investiţii în conformitate cu strategia companiei. Astfel, am finalizat cu succes, în termenele şi bugetul stabilite, proiectul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, demarat în 2010, în valoare de 600 milioane euro, care ne va permite îmbunătăţirea marjelor de rafinare şi o mai bună satisfacere a cererii pieţei. În E&P (explorare şi producţie), operaţiunile de foraj şi reparaţii capitale au contribuit la stabilizarea producţiei interne. În zona offshore de mică adâncime, sondă de explorare Marina-1 a descoperit cel mai mare zăcământ de ţiţei din Marea Neagră, de la privatizare. În zona de mare adâncime am finalizat mobilizarea platformei Ocean Endeavor, care ne-a permis începerea forajului la sondă Domino-2 din blocul Neptun Deep, cu scopul de a confirmă descoperirea iniţială de gaze şi de a identifica posibilităţi suplimentare de explorare. Cererea redusă de produse petroliere şi gaze, combinată cu impozitarea suplimentară introdusă în 2013-2014, a neutralizat în mare măsură beneficiile rezultate în urmă liberalizării preţului la gaze. Cu toate acestea, având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze şi presupunând un viitor cadru fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor, ne vom continuă proiectele, concentrându-ne în special pe cele de explorare şi redezvoltare zăcăminte, atât onshore, cât şi offshore', a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

În trimestrul al doilea din 2014, OMV Petrom a obţinut un profit net de 312 milioane lei comparativ cu 1,075 miliarde lei în primul trimestru din 2014, profitul operaţional a fost de 626 milioane lei (1,472 miliarde lei în trimestrul I 2014), iar vânzările s-au cifrat la 5,423 miliarde lei, în creştere uşoară faţă de primele trei luni ale anului în curs (5,296 miliarde lei).