Am fost curioși să aflăm, din partea Fondului Proprietatea care ar fi cifra de afaceri și profitul pentru anului 2021 și care a fost bugetul de investiții pentru acest an, dar și  pentru anul 2022.

Răspunsul a fost ferm, în 2021, cifra de afaceri va fi de 336.997.861 lei, cu un profit de 254.278.342 lei. Cât despre buget, pentru anul acesta el a fost de 542.341 lei.

”Bugetul pentru 2022 va fi supus aprobării acționarilor în timpul unui GSM (Adunarea Generală a Acționarilor) care încă nu a avut loc”, ne-au spus reprezentanții FP.

Despre provocări și realizări

”Ne dorim accelerarea procesului listării Hidroelectrica, iar pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie în continuare de modificarea Legii 173/2021 care impune un moratoriu asupra privatizării companiilor de stat”, ne-au declarat, în exclusivitate pentru Capital, reprezentanții FP.  Procesul de modificare al legii a demarat în Parlament și va fi finalizat cât mai curând, pentru a fi eliminat acest ultim obstacol din calea listării companiei.

Cât despre realizări, la sfârșitul anului 2020, Fondul ocupa locul întâi printre cele mai tranzacționate acțiuni și era a 5-a cea mai mare companie cotată la BVB, reprezentând aproape 7% din capitalizarea totală a pieței. Mai mult decât atât, în ultimii 10 ani, FP a contribuit în mod semnificativ la includerea României pe radarul investitorilor internaționali și a atras o arie largă de investitori instituționali, care ulterior au investit nu doar în fond și în companiile sale de portofoliu, ci și în alți emitenți atractivi din România.

În același timp, FP a introdus pentru prima dată noi instrumente pe bursa locală, care sunt acum utilizate de alte companii listate. Anul acesta, prețul pe acțiune a înregistrat o performanță impresionantă în prima jumătate a anului, atingând un nou prag istoric pentru Fond: tranzacționarea la primă.

La finalul perioadei de șase luni, respectiv la 30 iunie 2021, prețul pe acțiune a fost de 1,85 lei, înregistrându-se astfel o primă de tranzacționare de 0,77%, pe baza VAN disponibilă la data calculului. Profitul obținut de Fondul Proprietatea în primele șase luni din 2021 a fost de 1,801.1 milioane lei.