Banca Transilvania a avut în primul semestru un profit net de 33,21 milioane de lei, de trei ori mai mare faţă de rezultatul din perioada similară a anului precedent, iar activele au crescut cu 3% faţă de finele anului 2009, la 20 miliarde de lei.

În perioada ianuarie-iunie a anului trecut, instituţia de credit a obţinut un profit net de 11,06 milioane lei, în scădere cu 90% faţă de exerciţiul financiar precedent, după ce a constituit provizioane de 22 milioane lei.
La sfârşitului anului 2009, banca avea active de 19,47 miliarde lei.

Profitul brut operaţional înainte de provizionare s-a majorat în primele şase luni cu 68%, la 390 milioane lei, de la 233 milioane lei, în condiţiile în care venitul operaţional a fost cu 27% mai mare, de 726 milioane lei, creşterea fiind generată mai ales de marjele de creditare şi de operaţiuni cu titluri, potrivit raportului financiar al băncii.

Strategie de criză

„Ne-am concentrat pe găsirea de soluţii adecvate cererii clienţilor, cum ar fi restructurarea sau ieftinirea creditelor, lansarea unei platforme dedicate celor care solicită fonduri europene, dar şi a unor produse noi. În plus, am venit pe piaţă cu campanii comerciale de creditare şi de refinanţare a creditelor de la alte bănci, pentru atragerea de clienţi noi, care au fost foarte bine primite. Avem, în continuare, indicatori confortabili de lichiditate şi de solvabilitate, cu mult peste limitele impuse de BNR”, a declarat în comunicat directorul general al băncii, Robert Rekkers.

În perioada analizată, cheltuielile operaţionale ale Băncii Transilvania au fost de 336 milioane lei, uşor sub nivelul celor înregistrate în primele şase luni din 2009, ca urmare a unui control constant al costurilor, se precizează în raport.

Raportul cost/venit aferent aceluiaşi interval de timp se situează la 46%, faţă de 62% cât era în primul semestru al anului precedent.

În acelaşi timp, costul net al riscului de credit este mai mare cu 49% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 330 milioane lei, din care 111 milioane lei reprezintă provizioane nedeductibile fiscal, banca fiind prudentă în ceea ce priveşte monitorizarea riscului de credit, în acord cu trendul pieţei şi cu contextul actual, se arată în raport.

SURSA: Mediafax