Profitul net al Toyota Motor Corp a crescut cu 10% în trimestrul doi din acest an, la 646,4 miliarde de yeni (5,2 miliarde dolari), datorită deprecierii yenului şi a reducerilor de costuri, transmit DPA şi AP. De asemenea, profitul operaţional al companiei nipone a urcat cu 9,1%, la 756 miliarde de yeni, în timp ce vânzările s-au ridicat la 7.000 miliarde de yeni (56,3 miliarde de dolari), un avans de 9,3% comparativ cu trimestrul doi din 2014.

Toyota a revizuit în creştere estimările privind vânzările în anul fiscal care se încheie la 30 martie 2016, la 27.800 miliarde de yeni, faţă de prognoza din mai, de 27.500 miliarde de yeni. Compania şi-a menţinut obiectivul de a înregistra un profit net de 2.250 miliarde de yeni (18 miliarde de dolari) şi un profit operaţional de 2.800 miliarde de yeni. Grupul german Volkswagen (VW) a devansat la limită firma niponă Toyota Motor Corp în primele şase luni ale anului, devenind cel mai mare producător auto mondial după vânzări.

În primul semestru din 2015, Volkswagen a vândut 5,04 milioane de vehicule, iar Toyota – 5,02 milioane unităţi. Livrările au scăzut cu 1,5% în cazul Toyota şi cu 0,5% la Volkswagen. Grupul german şi-a majorat vânzările în Europa Occidentală cu peste 6%, compensând astfel încetinirea din China, cea mai mare piaţă a sa. Livrările Toyota în Europa au urcat cu 5,7 în primul semestru din acest an.

Obiectivul strategic al celor de la Wolkswagen este ca până în 2018 să devină cel mai mare producător auto din lume. Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania. Pentru a-şi îndeplini acest obiectiv, VW va trebui să facă faţă declinului din China, cea mai mare piaţă auto din lume, şi a concurenţei venite din partea modelelor ieftine ale brandurilor chineze. "Competiţia dintre Toyota şi Volkswagen va fi foarte strânsă. Aceste companii vor trebui să se axeze mai mult pe profitabilitate decât pe vânzări", a apreciat analistul Koji Endo, de la Advanced Research Japan.

Sursa: AGERPRES