Banca Română pentru Dezvoltare a continuat şi în 2008 planul de investiţii pentru dezvoltarea diviziei de asigurări de viaţă şi prin achiziţionarea a 20% dintr-o bancă moldovenească.

Sistemul bancar este unul dintre sectoarele-cheie ale economiei. Indiferent de ce zonă economică vorbim, fără creditare şi fără asigurarea lichidităţilor necesare activităţilor curente şi investiţiilor, funcţionarea afacerilor suferă. Importanţa băncilor poate fi observată foarte uşor în prezent, când se fac eforturi masive pentru deblocarea creditării.

Pe orice piaţă de capital băncile mari sunt considerate blue-chipsuri, acţiuni lichide, cu volume şi valori mari de tran­zacţionare. La BVB, cea mai mare bancă listată local este BRD (Erste Bank, listată în februarie 2008 a intrat pe piaţa internaţională a BVB fără derularea unei oferte publice iniţiale). Cel puţin până anul viitor când este aşteptată şi BCR la bursă, BRD va rămâne principala instituţie bancară listată.

Profit net la nivel istoric în 2008

BRD a reuşit anul trecut un profit istoric de 1,35 miliarde lei, în creştere cu circa 48% faţă de 2007, se arată în studiul ajuns la a 11-a ediţie, realizat de Contrast Management-Consulting. Compania de consultanţă are peste 100 de angajaţi în şapte ţări şi o cifră de afaceri de 13 milioane de euro. „În ciuda reglementărilor BNR puternic orientate către restrângerea creditării pentru populaţie, BRD a reuşit să majoreze valoarea împrumuturilor acordate cu 22% pentru persoanele fizice şi cu 32% pentru cele juridice”, spune Elena Meier, manager Contrast Management-Consulting. Numărul de clienţi ai băncii a crescut, de asemenea, cu 7%, până la 2,5 milioane.

Mai multe plasamente cu risc scăzut

O modificare importantă în portofoliul activelor băncii a fost majorarea plasamentelor în instrumente cu risc scăzut. Valoarea titlurilor de stat deţinute de bancă a ajuns la 757 milioane lei în 2008, faţă de 92 milioane lei, în 2007. Dintre investiţiile derulate anul trecut, de remarcat sunt achiziţionarea unui pachet de 20% din Mobiasbanca, locul cinci în sistemul bancar din Republica Moldova, contra a 8 milioane euro, şi  investiţia de 7,5 milioane euro în dezvoltarea unei divizii de asigurări de viaţă.

„Consecventă faţă de acţionari, BRD a păstrat nivelul dividendelor la 45% din profitul net distribuibil, fără a include însă profitul obţinut din tranzacţia Asiban”, arată Elena Meier. Astfel, dividendele acordate anul trecut au fost cu 23% mai mari decât în 2007. Vânzarea Asiban a reprezentat încasarea unor venituri suplimentare de 87,5 milioane euro.

Topul Contrast a plasat BRD pe locul 7, cu un punctaj de 78,7 puncte. Randamentul capitalului propriu a fost 41,12%, iar indicatorul de creştere s-a ridicat la 16,37%. Criza şi sentimentul negativ al investitorilor au tras însă cotaţia BRD în jos, deprecierea de anul trecut fiind de 68,1%. Trendul descendent pare să se fi încheiat anul acesta în februarie, când titlul a atins un minim de 3,7 lei. Acţiunile BRD au recuperat aproape integral pierderea, revenind la o valoarea de circa 8,2 lei, apropiată de cea de la începutul anului. În 2008, acţiunea a avut un maxim de 27 de lei.

3,9% a fost media creditelor clasificate ca „îndoielnic“ sau „pierdere“ acordate de BRD în 2008, în timp ce media sistemului bancar s-a situat la 6,5%