În trimestrul IV 2012 valoarea comenzilor a fost de 6,6 miliarde de euro, în creştere cu 10 la sută faţă de exerciţiul financiar precedent, potrivit datelor companiei. În anul fiscal 2012-2013, venitul operaţional a totalizat 1,463 miliarde de euro, faţă de 1,406 miliarde euro în anul fiscal precedent. Marja operaţională a grupului s-a îmbunătăţit, ajungând la 7,2%.

Vânzările, care au totalizat 20,3 miliarde de euro, au înregistrat o creştere de 2% comparativ cu 2012, iar veniturile din operaţiuni au avut valoarea de 1,463 miliarde de euro.

Venitul net a crescut cu 10%, de la 732 milioane de euro, în anul fiscal 2011-2012, la 802 milioane de euro. Fluxul de numerar a fost pozitiv, cu o valoare de 408 milioane de euro, în anul fiscal 2012-2013. La Adunarea Generală Anuală a acţionarilor, Alstom va propune dividende în valoare de 0,84 euro pe acţiune, cu 5% mai mult faţă de 2011.

”În perioada 2012-2013, grupul a înregistrat performanţe comerciale solide, ilustrate de rapoarte supraunitare comenzi-livrări în fiecare trimestru al anului fiscal. Vânzările au crescut, deşi în sectorul Renewable Power anumiţi indicatori nu au fost atinşi, iar în sectorul Grid anumite proiecte au fost încetinite de către clienţi. Marja operaţională s-a îmbunătăţit comparativ cu anul fiscal precedent, în principal datorită implementării riguroase a contractelor şi optimizării costurilor. Fluxul liber de numerar a devenit pozitiv, după doi ani de valori negative. Perspectivele noastre pe termen lung rămân solide, fiind influenţate de potenţialul pieţelor noastre finale”,spune Patrick Kron, director general executiv Alstom. Cu toate acestea, potrivit lui, performanţa pe termen scurt va fi afectată de o scădere a volumelor, din cauza unui mediu economic cu provocări. În acest context, compania se aşteaptă ca vânzările să crească organic, cu o marjă operaţională stabilă în perioada 2013-2014, iar apoi să crească treptat în următorii doi-trei ani, la aproximativ 8%. ”Generarea de numerar rămâne o prioritate şi anticipăm menţinerea unui flux liber de numerar pozitiv de la an la an în această perioadă”, punctează el.

Activitatea comercială s-a menţinut solidă în ţările emergente, în care s-au înregistrat jumătate din totalul de comenzi. Sectorul Transport a avut performante deosebite, mai ales în Europa. La 31 martie 2013, portofoliul de comenzi al grupului avea o valoare de 53 de miliarde de euro, cu 7% mai mult decât anul precedent, reprezentând vânzările pe 31 de luni.

Sectorul Thermal Power a câştigat contracte importante prin diviziile sale. Astfel, a încheiat acorduri pentru 12 turbine pe gaz în China, Marea Britanie, Iordania, Israel şi Tailanda, unde a vândut primele sale două modele îmbunătăţite de turbine pe gaz GT26.

Grupul Alstom este unul dintre liderii mondiali în domeniul producţiei de electricitate şi reţelelor electrice, precum şi în infrastructura de transport.