Nouriel Roubini: România ar putea ajunge într-un cerc vicios de datorii mari

Pentru a nu mai trăi din datorii, există două opțiuni, conform lui Nouriel Roubini. Prima opțiune este să cheltuim mai puțin și să economisim mai mult pentru a reduce datoria în timp. O persoană, o familie, un guvern sau o țară poate face asta.

A doua soluție implică faptul că datoria devine mai puțin durabilă atunci când venitul este scăzut deoarece raportul dintre datorie și venit determină cât de durabilă este datoria. Dacă venitul poate crește mai rapid decât datoria, ea devine mai durabilă în timp. Problema constă în găsirea unei modalități de a obține o creștere economică pentru a rezolva aceste probleme nu doar prin austeritate fiscală, ci și prin succes economic.

România riscă să intre într-un cerc vicios de datorii mari

Unele intervenții ale guvernului în economie sunt necesare, cum ar fi oferirea unei game largi de servicii publice de sănătate, educație, pensii și alte servicii publice care să susțină activitatea economică. Cu toate acestea, atunci când cheltuielile guvernamentale devin excesive și impozitele cresc într-un mod distorsionat, acest lucru poate avea un impact negativ asupra creșterii economice. Într-o astfel de situație, se poate ajunge într-un cerc vicios în care un raport ridicat al datoriei față de venituri reduce creșterea economică din cauza ratelor dobânzii ridicate care descurajează activitatea economică a sectorului privat.

Creșterea economică scăzută face datoria și mai nesustenabilă deoarece pentru a plăti datoria, sunt necesare venituri. Astfel, se poate ajunge într-un cerc vicios de datorii mari și creștere economică scăzută, care face datoria și mai nesustenabilă.

roubini
roubini

Nouriel Roubini crede că este necesar să se rupă acest cerc vicios și să se intre într-un ciclu în care sunt mai puține deficite, mai puțină datorie și o creștere economică mai puternică, deoarece o creștere economică mai mare face totul mai durabil.

Datoria României nu a atins un nivel critic, conform standardelor europene

Deși datoria României este mare, conform standardelor europene, ea nu a atins încă un nivel critic. Totuși, este prudent să se acționeze înainte ca situația să devină periculoasă.

Țările trebuie să decidă, în primul rând, cât de mari ar trebui să fie cheltuielile guvernamentale ca parte din PIB și ce tip de activități ar trebui să fie realizate de guvern în locul sectorului privat. În multe state, cheltuielile guvernamentale sunt excesive.

Reducerea cheltuielilor guvernamentale ca parte din PIB și investiția mai mare în cheltuieli de capital, infrastructură și furnizarea de servicii publice de bază, cum ar fi educația și asistența medicală, ar fi benefice.

Unele state au un spațiu fiscal pentru a crește veniturile fără a afecta negativ creșterea economică. În alte țări, veniturile ca procent din PIB sunt deja prea mari. În aceste cazuri, este mai bine să se reducă cheltuielile decât să se crească veniturile ca modalitate de reducere a deficitului și de asigurare a sustenabilității acestuia pe termen lung.

Declarațiile sale au fost făcute în cadrul unui interviu acordat pentru Digi24.