Emilian Imbri a explicat, în cadrul unei intervenții la B1 TV, că între 45 și 50% dintre românii care se află acum în România ar putea să fie imuni la COVID, fie datorită vaccinării, fie că au trecut deja prin boală. Totuși, Imbri spune că românii cu imunitate scăzută vor avea nevoie și de a treia doză de vaccin.

Valul patru bate la ușă, iar românii nu se mai încumetă la vaccinare

Valul patru este aproape, iar România s-ar putea confrunta cu un nou val de infectări. Imbri spune că în acest moment, dacă combinăm rata de vaccinare cu vreo 10% o marjă a populației care a trecut prin boală, ar trebuie să avem o imunitate națională de 45-50%.

„Ținând cont că la copii vaccinarea nu a început încă și nu s-au făcut încă presiuni pentru vaccinarea copiilor, asta însemană cam cinci milioane de suflete, mai luăm în calcul că o parte din populație e plecată din țară – 3 milioane – și mai rămânem cu cei care s-au vaccinat, unii au făcut boala, unii au anunțat, alții nu au anunțat și e un procent semnificativ. Dacă în Israel se consideră că 10% din populație a făcut boala și se adaugă peste cei vaccinați, putem lua ca discuție că un număr însemnat de oameni au făcut boala și au imunitate și ajungem la 45-50%, dar din populația care locuiește în România. Asta înseamnă că e bine. Românii sunt, în general, relaxați. E un specific, o calitate a românului, e relaxat și merge pe principiul ”las că merge, las să se întâmple și vedem apoi”. Eu sunt convins că cei care s-au vaccinat vor face și a treia doză”, a explicat medicul Emilia Imbri la B1 TV.

Din septembrie reîncepe vaccinarea celor care au probleme și imunitate scăzută

„Oficial, nimeni n-a spus că din septembrie începem să ne revaccinăm, dar neoficial voci pertinente și oficiale – colonelul Gheorghiță și mai mulți politicieni – au spus că poate din septembrie începem vaccinarea persoanelor care au probleme și o imunitate mai scăzută. E o nuanță foare bună. Eu cred că persoanele astea sigur vor veni la vaccinare”, a mai declarat Emiliam Imbri, pentru B1 TV.

Vom avea din nou mii de cazuri pe zi

Emilian Imbri a mai spus că, în valul patru al pandemiei, vom avea din nou mii de cazuri COVID pe zi.

„Se vehiculează printre specialiști, epidemiologi și virusologi, că vom ajunge probabil la 1.500 de cazuri pe zi. E posibil, dar nu poți să dai o dată exactă. Dacă faceți un calcul matematic, o să constatați că putem depăși 5.000-6.000 pe zi, avem de unde, apropo de populația care ar putea fi expusă”, a mai spus Imbri.

De assemenea, medicul a mai atras atenția că sunt necesare două schimbări majore în strategia de vaccinare din România. În primul rând trebuie vaccinate persoanele care ajung în această perioadă în țară și în al doilea rând trebuie convinși oamenii că nu au de ce să se teamă de efectele adverse ale vaccinului.