Reacția lui Emilian Imbri vine în contextul în care ministrul Sănătății  a cumparat numărul deceselor și al infectărilor cu noul coronavirus din România, în cazul în care țara noastră s-ar vaccina într-un număr similar cu cel al Marii Britanii, adică 80% din populație să fie vaccinată. 

Totodată, ministrul a prezentat niște cifre optimiste, potrivit cărora cazurile din România, dar și numărul deceselor ar urma să se mențină scăzut.

„Dacă luăm o comparaţie cu o zi din martie 2021, în România, când a fost apogeul valului trei şi am avut 6.000 de cazuri noi într-o zi şi 120 de decese, dacă am avea aceeaşi rată de vaccinare ca în Marea Britanie, ne-am putea aştepta la 4.000 de cazuri noi pe zi şi 4 decese”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Emilian Imbri pe de altă parte are altă opinie. Fostul manager al Spitalului Victor Babeș din București susține că datale prezentate de ministrul sunt remarcabile, doar că în România, rata de vaccinare cu cel puțin o doză e 25%.

Emilian Imbri o contrazice pe Ioana Mihăilă 

El a mai subliniat faptul că nu se poate face o comparaie între România sau alte țări euroepene, în contextul în care situațiile sunt diferite. Medicul a dat exemplu vaccinul folosit în Marea Britanie, unde mai multe persoane s-au infectat chiar și după imunizare.

În final, Emilian Imbri a adăugat că declarațiile Ioanei Mihăilă nu au niciun fundament.

„Depinde cine privește și pe cine îndemnăm să privească. Dacă vorbim despre populație, aceasta nu va privi în niciun fel și va continua relaxată și liniștită. Pentru că numărul anunțat nu le provoacă îngrijorare.

Trebuie să ținem cont că 90 și ceva de cazuri azi poate să însemne 100 și ceva mâine. Comparațiile între România și alte țări nu sunt bine făcute pentru că situațiile sunt diferite. Cu ce vaccin s-a vaccinat Anglia și cu ce vaccin, preponderent, ne-am vaccinat noi? S-a spus că în Anglia este un număr foarte mare de pacienți care au trecut prin vaccinare, dar s-au infectat. La noi s-a raportat că 25% din populație s-ar fi vaccinat.

Ce spune doamna ministru nu are niciun fundament pentru că putem să batem câmpii cu grație și să mergem în Israel, acolo unde Berkovits a declarat că în Israel lucrurile erau sub control total și dintr-o dată au început să apară infectări. Ei se sperie acum de peste 1000 de cazuri pe zi. Aici trebuie să ne întrebăm noi: nu ar trebui să ne întrebăm de ce aceste state puternice se sperie?”, a mai spus medicul.