El nu și-a ascuns dezamăgirea că acum este „prea târziu” pentru a atinge obiectivul OMS de a vaccina 70% din populația globală, până la jumătatea anului 2022.

„Ultima pandemie uriașă a avut loc în urmă cu aproape 100 de ani, dar nu va dura atât de mult până la următoarea pandemie”, a afirmat Gates la o convenție anuală privind științele vieții.

„Nu va fi neapărat un coronavirus sau gripă. Probabil că va fi un virus respirator. Pentru că, având în vedere toate călătoriile care au loc acum, acesta este modul în care un virus se poate răspândi într-un mod atât de rapid”, spune Gates, potrivit Ndtv.

Gates a vorbit și despre viitoarea sa carte pe acest subiect, despre lecțiile pe care pandemia COVID-19 le-a dat, dar și despre importanța finanțării sectorului privat și a mediului academic pentru a realiza diagnostice, terapii și vaccinuri mai bune. Pe scurt, susține miliardarul, e nevoie ca lumea să aloce mai mulți bani pentru cercetare și dezvoltare.

Modelul australian și indian

Potrivit CNBC, Bill Gates a avertizat în ultimele luni despre pericolul izbucnirii unei noi pandemii care se profilează la orizont. Dar, potrivit co-fondatorului Microsoft, există o țară care a stabilit deja un plan pentru controlarea cu succes a acesteia.

„Dacă fiecare țară va face ceea ce a făcut Australia, atunci următorul focar nu va mai fi numit pandemie”, a afirmat Gates.

Gates consideră că reacția Australiei la Covid este modelul care trebuie urmat. Țara și-a redeschis granițele săptămâna aceasta, pentru prima dată din martie 2020.

O altă țară lăudată de el este India, datorită dezvoltării vaccinului și modului în care a luptat împotriva pandemiei. Acoperirea vaccinării din India este mai bună chiar decât în majoritatea țărilor bogate, a spus el.

Înainte de apariția COVID-19, miliardarul american a prezis că lumea va suferi de o pandemie devastatoare. Într-o conferință TED din 2015, Gates avertiza că lumea „nu este pregătită pentru următoarea epidemie”. Recent, Bill Gates că noua sa carte va aduce în prim-plan modul în care va putea fi prevenită următoarea pandemie.