Profesorul a vorbit, într-un interviu, despre cele mai afectate țări, precum China, Italia, Iran, dar și recent, Franța. Mai mult, SUA recuperează teren și are șanse mari să ajungă noul epicentru al epidemiei coronavirus, mai ales că în Asia situația a ajuns să fie ținută sub control.

„China pare că reușește să oprească transmiterea pentru moment. Situația e similară în Hong Kong și Singapore, transmiterea nu a fost oprită complet dar a fost suprimată. Acum cele mai multe gânduri de îngrijorare privesc Orientul Mijlociu cu precădere pentru Iran, unde avem un număr mare de infectări, apoi în Italia unde există o rată mare de decese, dar recent și în Franța”, a explicat Neil Ferguson la emisiunea Sinteza zilei de la Antena 3.

Neil Ferguson, declarații scandaloase: De fiecare dată când am înregistrat un deces probabil că au fost încă 1.000 de cazuri nedetectate în urmă

„În Italia credem că acum sunt multe mii de cazuri distribuite în toată țara, cu siguranță în Iran sunt zeci de mii …dacă nu și mai multe. Foarte probabil suntem într-o situație de transmitere epidemică generală în aceste țări. Cred că e o problemă cheie cu care ne confruntăm noi și guvernele este: care e combinația de intervenții care ar putea încetini răspândirea.(…) Oferim sfaturi câtorva guverne în acest moment despre acest fel de măsuri”, a mai explicat omul de știință.

Ce măsuri pot lua statele în prezent

„Pentru că nu avem vaccin sau medicamente pentru acest virus, trebuie să ne bazăm pe intervenții non-farmaceutice sau măsuri de sănătate publică când epidemia este mică. Încercăm să identificăm cazurile și apoi să refacem identificarea contacților. Asta e fezabil până la o anumită scară”, a mai declarat profesorul Neil Ferguson.