Profesorii pensionari, rechemați la catedră! Situație drastică în Marea Britanie

Elevii din Marea Britanie s-au întors marți la școală, în timp ce autoritățile britanice au îndemnat cadrele didactice care au ieșit la pensie să se întoarcă din nou la catedră, relatează France Presse, care adaugă că acest lucru s-a întâmplat din cauză că autoritățile se tem de o nouă creștere a cazurilor de infectare cu coronavirus și de o lipsă a profesorilor.

De asemenea, autoritățile britanice au decis ca elevii să poarte masca de protecție în timpul orelor de curs.

Amintim că fiecare provincie britanică decide singură ce măsuri să introducă în domeniul sanitar, astfel că în Irlanda de Nord autoritățile îi îndeamnă pe elevi să se testeze acasă.

Ministrul britanic al Educației, Nadhim Zahawi, susține, într-un mesaj publicat pe Twitter, că ”învățământul față în față va continua să fie norma așteptată”.

Tulpina Omicron a cauzat disfuncții în mai multe sectoare

Presa internațională scrie că tulpina Omicron, descoperită în luna decembrie a anului trecut în Africa de Sud, a dus la un absenteism care cauzează disfuncții în mai multe sectoare.

Rețeaua căilor ferate a fost afectată din cauza lipsei de personal, în timp ce serviciul de sănătate NHS este și el afectat. Cel puțin șase centre spitalicești au anunțat ”incidente critice” – situația cauzată riscă să afecteze îngrijirile prioritare.

Secretarul general al Asociației directorilor de școli și colegii, Geoff Barton, spune că ”este dificil de văzut de ce şcolile şi colegiile nu s-ar confrunta cu aceleași probleme de penurie de personal”, asta în contextul în care NHS, comerțul en detail și întâlnirile sportive sunt și ele afectate.

Marea Britanie se confruntă cu o creștere a cazurilor

Regatul Unit se număr printre țările cele mai afectate de pandemia de coronavius, înregistrând 149 de mii de cazuri COVID-10. De asemenea, se confruntă cu o explozie de contaminări atribuite noii tulpini – aproape 158 mii de cazuri au fost raportate în Anglia și Scoția în cursul zilei de luni.

Pe fond, premierul britanic, Boris Johnson, a avertizat că presiunea asupra serviciului public de sănătate şi spitalelor urmează să fie ”considerabilă în următoarele două săptămâni şi poate mai mult timp”.

În declarația făcută luni, premierul britanic a exclus, cel puțin pentru moment, impunerea de noi restricții față de cele deja aplicate: munca de acasă și purtarea măștii de protecție.