Cel mai mare venit declarat de un bucureştean în 2005 a fost de 1,4 milioane de euro, acesta fiind realizat de un avocat din sectorul 4. Alături de notari, avocaţii sunt cei care câştigă cel mai bine din rândul persoanelor fizice autorizate. Venituri consistente au avut şi constructorii, precum şi proprietarii de imobile.  

Andreea Deli este avocat, partener la casa de avocatură Deleanu şi Asociaţii. Pentru ea, plata taxelor este o „chestiune de respect“ şi se face la termenele legale, care, de altfel, sunt însemnate în agenda personală. „După mine, trebuie să se ajungă la ideea că trebuie să respecţi ceea ce respectă ceilalţi“, spune Andreea Deli. Impozitele pe care trebuie să le plătească nu i se par mici, dar nici foarte mari.

AvocaŢi Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti (DGFPMB), cele mai mari impozite sunt plătite de avocaţi şi notari, care, de altfel, sunt şi cei care realizează cele mai mari venituri. „Pentru persoanele cu profesii liberale, plata taxelor este un lucru cert. În urma prestării unor servicii, taie o factură pe care încasează nişte bani, pentru care plătesc un impozit“, spune Nicolae Cristian Stoină, director executiv al DGFPMB.

Constructori În ceea ce priveşte persoanele fizice, se pare că cele mai profitabile domenii pentru bucureştenii plătitori de impozite au fost construcţiile, urmate de comerţ şi, surprinzător, de învăţământul universitar. Veniturile încasate de „capitaliştii“ care au activat în aceste sectoare au variat între 451.282 lei (peste 124 de mii de euro), obţinuţi de un constructor, şi 305.509 lei (peste 80 de mii de euro), bani obţinuţi de un salariat în domeniul bancar.

Profesori Potrivit datelor DGFPMB, un profesor universitar a avut în anul 2005 un venit de 345.563 lei (peste 95 de mii de euro)! Doar 77 de profesori au declarat la fisc că dau meditaţii şi s-au angajat să plătească impozit. Cei mai buni profesori se pare că se găsesc în sectorul 2 al Capitalei, întrucât în rândul lor se află cel care realizează cel mai mare venit: 117.745 lei.

Bancheri Domeniul bancar se află, contrar statisticilor oficiale cu care ne-am obişnuit, de-abia pe locul cinci. Explicaţia este destul de simplă: banii sunt mai greu de urmărit. „În spatele unui director de bancă, stau contractele de management şi performanţă. Or, un contract de management este derulat, de regulă, printr-o microîntreprindere, care plăteşte impozit pe profit sau pe venit şi un impozit pe dividende. Ea se poate situa şi într-o altă zonă a ţării. Ar însemna ca noi să urmărim acţionariatul, să urmărim persoana respectivă şi să vedem când a plătit impozitul pe dividende, adică o serie întreagă de operaţiuni ce nu au neapărat o relevanţă“, mai spune Stoină. Bugetul consolidat al statului a primit de la bucureştenii plătitori de taxe şi impozite 13.006,11 lei. 

Proprietari Un număr de 86.011 de bucureşteni au informat fiscul că şi-au închiriat casa. Ei au obţinut, potrivit declaraţiilor proprii, 676.084.095 lei (peste 180 de milioane de euro) în 2006, ceea ce ar însemna că venitul mediu pe cap de „locator“ ar fi undeva în jurul valorii de 7.860,4 lei pe an, o sumă deloc de neglijat. Cel mai mic impozit plătit de un proprietar care şi-a închiriat locuinţa a fost de 1 leu, asta în timp ce impozitul cel mai mare a fost achitat de un bucureştean din sectorul doi: 415.800 de lei! Comparativ cu anul 2005, a scăzut numărul celor care închiriază sau care declară că închiriază, de la 94.903 persoane la puţin peste 86.000 de persoane. Venitul declarat a fost, însă, mai mare decât cel din 2005 – peste 676 de milioane în 2006 faţă de puţin peste 600 de milioane în 2005.

Categorii neimpozitate În ciuda nevoii permanente de bani a statului şi a vigilenţei Fiscului, mai există, încă, domenii care scapă rigorilor impozitării. Directorul executiv al DGFPMB, Nicolae Stoină, spune că, în lipsa unor prevederi legale, este foarte greu să îi găseşti buni de plată pe manelişti sau pe florărese. „A existat o propunere la nivelul anului 2004, ca acel an să fie considerat un an de venit zero. Ce înseamnă asta? Că începând din acel moment, noi am fi putut avea o situaţie clară a veniturilor pe care le obţine o persoană în mod legal, asupra achiziţiilor făcute de aceasta, şi am fi putut să vedem dacă există sau nu o diferenţă între venituri şi cheltuieli. Dar propunerea nu s-a materializat“, declară Stoină. În plus, directorul executiv al DGFPMB spune că fiscul nu are nici dreptul de a intra în casele oamenilor şi a stabili ce depăşeşte veniturile şi ce nu.

În schimb, se cunosc veniturile pe care le are statul de încasat din amenzile pentru prostituţie, ce depăşesc 22.057 de lei. Atâta doar că şi ele sunt foarte greu de încasat: fata nu mai poate fi găsită la domiciliul declarat sau nu are bunuri care pot fi executate! 

Venituri în creştere

«Nivelul încasărilor din impozite în anul 2006 a înregistrat o creştere cu 23,6% comparativ cu încasările din anul 2005.»

Nicolae Cristian Stoină,director executiv DGFPMB

Calendarul declaraţiilor de venit

25 februarie – începând cu această dată, firmele bucureştene îşi vor putea completa online declaraţia de impunere.

10 aprilie este data începând cu care persoanele fizice îşi vor putea completa declaraţiile de venit online, după ce sistemul se va „experimenta“ pentru firme şi se vor corecta eventualele probleme. „Dacă demersul nostru va fi un succes, nu este exclus ca, undeva în jurul acestei datei, să încercăm, cu sprijinul ANAF, să oferim şi persoanelor fizice această posibilitate“, promite Stoină.

obiectiv Nicolae Cristian Stoină, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice din Bucureşti, spune că statul vrea să dea firmelor posibilitatea de a realiza online cât mai multe operaţii, dar şi de a vizualiza documente, inclusiv fişa analitică pe plătitor.

Veniturile şi impozitele avocaţilor în cifre

54 de milioane de euro – la atât s-au ridicat veniturile realizate de cei peste 7,4 mii de avocaţi înregistraţi ca plătitori de taxe în Bucureşti.

100 de mii de euro – a avut de luat de la stat în urma regularizării un avocat din sectorul 5. Bani serioşi au fost returnaţi şi către doi avocaţi din sectorul 6, cu peste 28 de mii de euro de recuperat, şi sectorul 1, cu peste 25 de mii de euro.

9 milioane de euro – cifra exprimă totalul veniturilor declarate în 2005 de birourile notariale.

61, 8 mii euro – cel mai mare impozit ce a rezultat în urma regularizării. El a fost plătit de un avocat din sectorul 1. Pe locurile următoare s-au clasat un avocat din sectorul 5, cu peste 28 de mii de euro, şi un avocat din sectorul 2, cu un impozit plătit de peste 14 mii de euro.