În urmă cu 22 de ani, inginerul Mircea Oltean s-a hotărât să facă primii pași ca antreprenor și a înființat Maviprod, o firmă care se ocupa cu comercializarea pieselor de schimb pentru utilaje agricole și forestiere. Avea o experiență bogată în domeniu, activând ca șef al secției montaj la uzina de tractoare de la Reghin. A plecat însă de la IRUM nemulțumit de viziunea conducerii de la acel moment. S-a reîntors câțiva ani mai târziu în postura de investitor. „Am văzut că a fost scoasă la licitație (IRUM – n.r.) și ne-am dus cu toată încrederea știind ce potențial există aici“, spune Mircea Oltean. A câștigat licitația în noiembrie 1998. „Din martie 1999 am intrat în posesia pachetului majoritar de acțiuni. La început erau lucruri care trebuiau rezolvate imediat“, povestește antreprenorul, care a avut nevoie de o imagine cât mai clară asupra, așa că a vizitat mai multe firme de profil asemănător din Vest. „Împreună cu soția am plecat în Austria și Germania, să vedem la ce nivel sunt ei“, spune Oltean, care, reîntors din „vizita de lucru“, a plecat la drum cu mult optimism. „Am venit foarte satisfăcuți. Am identificat toate produsele din portofoliul IRUM care aveau potențial de dezvoltare și ne-am concentrat pe ele“, explică Oltean strategia de început a businessului.


 

Pentru a pune pe picioare o fabrică aflată la un pas de faliment, familia Oltean a fost nevoită să investească masiv. „Înainte de privatizare, conducerea nu s-a gândit la investiții, la strategii de producție“, spune Oltean. Dorința de a arăta că „și noi, românii, putem să facem lucruri foarte serioase“ a fost motorul dezvoltării de după anii 2000 a uzinei de la Reghin. Astfel, „tot profitul obținut s-a reinvestit, niciun leu nu a plecat spre dividende“, dezvăluie directorul general al companiei, care niciodată nu s-a gândit să facă un calcul al sumei totale investite. De ce? „Pentru că nu am avut niciodată intenția de a vinde. Astfel, tot timpul ne-am concentrat pe dezvoltare“, spune el. Suma investițiilor doar în anii de criză depășește cu mult 10 milioane de euro, dacă ne uităm la profitul net raportat în perioada 2009-2014 de către IRUM. Doar anul trecut, compania a înregistrat un profit net de 12,2 milioane de lei, cu aproape 50% mai mare decât în anul precedent. „Am avut un program pe termen lung, suntem în grafice. Am avut creșteri în fiecare an, și anul acesta mizăm pe o creștere undeva de 10%“, spune antreprenorul. Pe tot grupul Maviprod, din care face parte și IRUM, familia Oltean a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 32 de milioane de euro. În ceea ce privește profitul, omul de afaceri spune că anul acesta se așteaptă la o creștere între 10% și 15%.

Investiții în cercetare-dezvoltare

 

„Partea de cercetare și dezvoltare este o preocupare a noastră mai veche“, spune omul de afaceri cu mențiunea că „la stadiul la care se află astăzi IRUM se impunea ca activitatea noastră să se desfășoare la un alt nivel.“ Prin urmare, a investit 11, 9 milioane de lei într-un centru de cercetare și dezvoltare, unde a angajat doar în ultimul an 20 de ingineri, care au dublat numărul specialiștilor din acest departament. În grupul Maviprod își desfășoară activitatea peste 500 de angajați, iar anual IRUM produce în jur de 500 de tractoare agricole. „Deținem în România o cotă de piață de 15% pe zona respectivă, iar o parte din produsele noastre pleacă în afara țării“, spune Oltean. În ultimii ani, la Reghin s-a reușit performanța fabricării unui tractor 100% românesc. „Am reușit să vindem deja 3 unități în Spania, Franța și Germania și acum avem comenzi pentru încă 2 unități“, mai spune el. Mai mult, IRUM a înregistrat deja la OSIM patru cereri de brevete și invenții, ceea ce arată că industria românească de profil poate avea un viitor frumos. „Astăzi, cu utilajele noastre, calitativ vorbind, putem sta cu mândrie lângă orice producător din lume“, încheie Mircea Oltean.