Producţia mondială de oţel a scăzut cu 8,7% în luna mai, până la 148,8 milioane de tone, în condiţiile în care mulţi producători au oprit furnalele din cauza pandemiei de COVID-19, chiar dacă liderul mondial China a produs mai mult oţel, transmite Reuters.

Datele publicate luni de Asociaţia Mondială a Oţelului (WSA) arată o imagine contrastantă între producţia de oţel din China, care a beneficiat de eliminarea restricţiilor, şi cea din restul lumii.

Producţia de oţel brut în China, cel mai mare producător dar şi cel mai mare consumator de oţel, a crescut cu 4,2% în ritm anual până la 92,3 milioane de tone în luna mai. În aceeaşi lună însă, producţia de oţel a scăzut cu 36,6% în SUA, cu 31,8% în Japonia şi cu 26,8% în Uniunea Europeană.

Prognoză negativă pentru 2020, însă cererea globală de oţel ar trebui să revină pe creştere anul viitor

În cazul Japoniei, al treilea producător mondial de oţel, scăderea din luna mai a fost cel mai mare declin lunar înregistrat după iunie 2009.

Producţia de oţel a Indiei a scăzut şi ea cu 39,1% în ritm anual, iar cea a Coreei de Sud a scăzut cu 14,1%.

Anterior, WSA, organizaţie ai cărei membri sunt responsabili pentru 85% din producţia mondială de oţel, a prognozat că în acest an cererea globală de oţel va scădea cu 6,4%, dar va reveni pe creştere anul viitor, scrie Agerpres.

Potrivit datelor Asociaţiei Mondiale a Oţelului, cei mai mari producători mondiali de oţel sunt, în ordine: China, India, Japonia, SUA, Coreea de Sud, Rusia, Germania, Turcia, Brazilia şi Iran.