Potrivit Reuters, celebrul festival anual al cărnii de câine s-a deschis în China, deși activiştii pentru drepturile animalelor speră că anul acesta va fi pentru ultima dată când acest festival are loc, citează agerpres.

Festivalul din Yulin, oraş din sud-vestul Chinei, durează 10 zile şi atrage de obicei mii de vizitatori, dintre care mulţi cumpără câini pentru carne, animalele fiind ţinute în condiţii precare, înghesuite în cuşti.

Guvernul chinez pregăteşte noi legi pentru a interzice comerţul cu carne de animale sălbatice şi pentru protecţia animalelor de companie, iar activiştii pentru drepturile animalelor speră că aceasta va fi ultima ediţie a controversatului festival.

„Sper că Yulin se va schimba, nu doar pentru binele animalelor, dar şi pentru sănătatea şi siguranţa oamenilor”, a declarat Peter Li, activist chinez al organizaţiei pentru drepturile animalelor Humane Society International.

Un ”risc pentru sănătatea publică”

„Permiterea adunării unui număr mare de oameni pentru a comercializa şi consuma carne de câine în pieţe aglomerate şi restaurante în numele festivalului ridică un important risc pentru sănătatea publică”, a mai susţinut el.

În luna aprilie, Shenzen a devenit primul oraş din China care a interzis consumul de carne de câine. Ministerul chinez al Agriculturii a decis, de asemenea, să clasifice câinii drept animale de companie şi nu ca animale pentru carne, deşi rămâne neclar cum va influenţa această reclasificare comerţul din Yulin cu carne de câine.

Zhang Qianqian, un alt activist pentru drepturile animalelor care s-a aflat sâmbătă la Yulin susţine că este doar o chestiune de timp până când acest festival controversat va fi interzis.

„Din ceea ce am înţeles din conversaţiile noastre cu comercianţii de carne de câine, conducătorii (politici) au declarat că în viitor nu va mai fi permis consumul de carne de câine. Însă interzicerea acestui consum este o măsură dificilă şi va necesita timp”, a precizat el