Datele prezentate luni de cel mai mare producător mondial de oţel sporesc temerile privind supracapacitatea de producţie de pe piaţă, în timp ce în alte state activitatea în acest sector încetineşte în timpul lunilor de vară, când se reduce activitatea în sectorul construcţiilor din cauza căldurii. 

În iunie, producţia s-a situat tot la un nivel lunar record, de 73,23 milioane de tone, în timp ce în primele şapte luni din 2015 producţia de oţel a totalizat 491,55 milioane de tone, în creştere cu 5,1% faţă de perioada similară din 2016, a anunţat luni Oficiul naţional de Statistică. 

Săptămâna trecută, Comisia Europeană (CE) a introdus taxe antidumping de până la 28,5% pentru anumite tipuri de oţel rezistente la coroziune din China, după ce în urma investigaţiei lansate în urmă cu opt luni s-a descoperit că produsele beneficiau de subvenţii ilegale din partea autorităţilor de la Beijing. 

Decizia CE vine în urma unei plângeri de la Asociaţia europeană a producătorilor de oţel, Eurofer, printre ai cărei membri se află ArcelorMittal, ThyssenKrupp şi Tata Steel Europe. 

Importurile de oţel rezistente la coroziune din China au urcat cu 45% anul acesta şi reprezintă 51% din totalul importurilor UE pentru acest tip de produse, arată datele băncii de investiţii Jefferies. 

"Cum Voestalpine, Thyssenkrupp şi ArcelorMittal au cea mai mare expunere la oţelul galvanizat (rezistent la coroziune), anunţul CE este un catalizator pozitiv pentru majorarea cotei pe piaţa internă şi a marjei de profit", apreciază analiştii de la Jefferies. 

Executivul comunitar a efectuat o investigaţie în numele celor 28 de state membre şi a descoperit că firmele chineze au beneficiat de împrumuturi preferenţiale pe termen lung de la băncile de stat, de deduceri fiscale şi dreptul de a folosi terenurile industriale.

AGERPRES