APMGR atrage atenția că existența unei fraude de peste 9,4 milioane de lei în modul de utilizare al fondurilor alocate cheltuielilor cu medicamente de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, făcută publică în ultimul raport de audit al Curții de Conturi, este îngrijorătoare pentru producătorii de medicamente întrucât determină creșterea artificială a taxei clawback. „Autorităţile au datoria să corecteze această fraudare flagrantă a sistemului public de sănătate, iar o prima măsură ar putea să fie mai multă transparență în modul de calcul al taxei clawback, solicitată de nenumărate ori de către industria farmaceutică”, a declarat Laurențiu Mihai, director executiv APMGR.

Potrivit APMGR, în lipsa acestei măsuri, CNAS nu va avea niciun interes să stopeze frauda din sistemul public de sănătate întrucât aceasta este transferată în totalitate în sarcina producătorilor de medicamente prin taxa clawback.

APMGR reamintește că din cauza taxei clawback, care este la un nivel nesustenabil și a cadrului fiscal și de reglementare nefavorabil, producătorii de medicamente generice au fost nevoiți în ultimii ani să disponibilizeze peste 500 de angajați și să închidă linii întregi de producție de medicamente, ceea ce a dus la dispariția a peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile de pe piață. Menținerea actualului sistem va duce la intrarea în colaps a industriei locale producătoare exclusiv de medicamente generice și va lipsi milioane de pacienți de medicamente vitale.

APMGR propune și implementarea imediată a unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calculul procentului 'p' din formula clawback. Propunerea are la bază sistemul actual de stabilire a prețului pentru medicamentele generice (maxim 65% din prețul medicamentului inovativ corespunzător) și a fost deja acceptată de autorități că fiind neutră din punct de vedere bugetar.