Guvernul a aprobat pentru 2016, la propunerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), o cotă de 12,15% de energie regenerabilă, faţă de 17%, cât era prevăzut iniţial în Legea 220/2008. 

'În acest context, Asociaţiile ce reprezintă investitorii în energia regenerabilă din România – RWEA, PATRES, RPIA, ARmHE condamnă în mod ferm propunerea ANRE şi protestează faţă de decizia luată de Guvern. Această decizie este profund greşită, bazată pe calcule neactualizate şi ea va arunca în haos industria energiei regenerabile. Cu toate că studiile prezentate în repetate rânduri ANRE şi Guvernului şi confirmate neoficial (sau în cadrul Grupurilor de Lucru) de către reprezentanţii autorităţilor arată o pierdere de peste 2,1 miliarde lei într-un singur an de zile (2014), relevând situaţia dramatică a producătorilor de energie din surse regenerabile, aceste instituţii arată în continuare nepăsare, chiar rea voinţă faţă de singurul domeniu ce a generat investiţii semnificative în sectorul producţiei de energie electrică de-a lungul perioadei de criză', se arată într-un comunicat comun. 

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de preţul energiei. Furnizorii sunt obligaţi să cumpere aceste certificate şi transferă costul lor în factura finală plătită de consumatori. 

Potrivit patronatelor din sector, cota aprobată de Guvern asigură vânzarea a doar 50% din certificatele verzi care vor fi în piaţă, deci producătorii nu vor mai avea unde să vândă restul certificatelor. 

'Potrivit Ordinului ANRE nr. 183 din 31 decembrie 2015, cota obligatorie estimată de achiziţie de certificate verzi, aferentă anului 2016, a fost stabilită la 0.317 CV/MWh neexceptat. Conform acestei valori vor fi necesare 12,116,662 certificate verzi în anul 2016 faţă de 18,909,036 certificate verzi ce vor fi emise conform estimării ANRE generând-se astfel în 2016 un excedent de 6,792,374 certificate verzi la care se adaugă şi cel deja existent în piaţă de 4,045,324 bucăţi (conform datelor OPCOM la data de 17.12.2015)', susţin investitorii. 

Ei semnalează şi faptul că, potrivit reglementărilor în vigoare, 'certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării, ceea ce face ca producătorii să crediteze permanent statul deşi se afla de-facto în stare de insolvenţă prin ne-vânzarea certificatelor verzi'. 

'Practic, prin deciziile luate, autorităţile împing cu bună ştiinţă investitorii din sectorul regenerabilelor spre faliment, generând un fenomen cu efect de bumerang ce va afecta în viitor industria, exporturile şi într-un final întreaga populaţie. Cu toată grija pentru consumatorul final, rezultatul final va fi creşterea preţului energiei electrice, care a scăzut semnificativ şi datorită aportului energiei regenerabile. În plus, politica Guvernului, începută în anul 2013 prin schimbarea cadrului de susţinere a energiei regenerabile, pune în pericol securitatea energetică pe termen mediu şi lung a României prin negarantarea unui tratament onest faţă de investiţiile realizate în capacităţi noi de producere a energiei electrice. În acest climat de lipsă de predictibilitate şi lipsă de corectitudine faţă de investitorii existenţi care se simt înşelaţi de Statul român, ne întrebăm: 'Cine va mai avea în viitor încredere să investească în sectorul energetic în România?', se mai arată în comunicat. 

Sursa: Agerpres