Aproximativ 80% din suprafata agricola se afla in prezent in administratia fermierilor privati, individuali sau reuniti in diferite forme asociative. Principala problema care a aparut si persista dupa punerea in aplicare a Legii nr. 18/1991 este faptul ca multi dintre cei sase milioane de mici proprietari de terenuri care au intrat in posesia pamantului nu stiu prea multe despre productia vegetala sau animala. „In privinta laturii economice (vitala astazi), cu 2,4 ha per proprietate nu se poate vorbi de performante economice, de posibilitati de capitalizare. Subventiile, fie si simbolice, in aceste dimensiuni ale proprietatii, inseamna, pe termen mediu si lung, un fiasco total”, afirma dr. ing. Gheorghe Lacatusu, presedintele Agentiei Nationale de Consultanta Agricola (ANCA).
Infiintata prin HG nr. 676/1998, ANCA isi desfasoara activitatea in subordinea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei si este finantata integral de la bugetul de stat. Agentia Nationala de Consultanta Agricola are in subordine 42 de oficii judetene de consultanta agricola si 680 centre locale de consultanta agricola, cuprinzand 1.743 de specialisti acoperind toate domeniile din agricultura. Scopul agentiei este de a sprijini producatorii agricoli care au un nivel scazut al cunostintelor tehnice si, mai ales, de a oferi informatii privind mediul comercial in care isi desfasoara ei activitatea. Cu alte cuvinte, de a raspunde solicitantilor la intrebari de genul: ce sa cultive, ce se cauta pe piata, cat costa si care este profitul la o anumita cultura. Concret, se are in vedere crearea unor ferme demonstrative, cu suprafete variabile, cu suport financiar din partea Bancii Mondiale si a Uniunii Europene. In prezent, ANCA lucreaza la stabilirea criteriilor de selectionare a proprietarilor acestor ferme.
La infiintarea agentiei s-a avut in vedere si faptul ca un astfel de organism exista in toate tarile cu o agricultura avansata. Astfel, ANCA a stabilit, imediat dupa ce a inceput sa functioneze, contacte cu diferite structuri internationale avand acelasi obiect de activitate din Germania, Anglia, Spania, Danemarca, structuri din partea carora a primit deja un suport real.
Pe langa sprijinul acordat prin consultanta in domeniul productiei vegetale si animale, ANCA poate oferi si informatii legate de managementul si organizarea afacerii fermei (analiza fermei, planificarea acesteia, finante si credit, planificarea investitiilor, informarea cu privire la subventiile agricole, incurajarea fermierilor privati sa actioneze din proprie initiativa si sprijinirea lor in dezvoltarea unor forme imbunatatite de organizare), precum si de achizitionarea mijloacelor de productie si comercializarea produselor (furnizarea de informatii despre mijloace de productie catre fermieri – surse, preturi, tehnici de aplicare, alternative si aranjamente de achizitionare – informarea si sfatuirea fermierilor pentru a-si imbunatati calitatea produselor agricole, furnizarea de infor-matii catre fermieri despre produsele agricole – cerintele pietei, preturi, calitate).
Obiectivul principal al ANCA este ca, in trei-patru ani, sa reduca semnificativ numarul de exploatatii de subsistenta si sa creeze microferme viabile economic. Avand ca mijloc de realizare doar „vorbele”, rezultatele agentiei pot deveni un vis frumos pentru reprezentantii ei. Cel putin producatorii agricoli care au fost contactati cu ocazia unei recente „vizite de lucru” organizate de
ANCA in judetul Prahova nu s-au aratat convinsi de ajutorul pe care pot sa-l primeasca. Problema cea mai arzatoare pe care au ridicat-o producatorii agricoli – adunati cu mic, cu mare la auzirea vestii ca vor veni ziaristi de la Bucuresti – a fost lipsa mijloacelor financiare. „De bani avem nevoie, nu de sfaturi. Suntem interesati de credite cu dobanda subventionata si plata produselor la preturi corespunzatore”, ne-a declarat un grup de tarani.    

Aurelian Buliga