Calea prin care au ales autoritatile romane sa-si atinga scopul este de a obliga producatorii de tigarete sa utilizeze in procesul de procesare cel putin 50% tutun romanesc. In opinia analistului Dragos Negrescu, reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene, orice fel de masura, care tinde sa faca discriminare intre productia interna si importuri, este contrara articolului nr. 26 din Acordul European. Acest articol interzice aplicarea de masuri echivalente la importuri.
De asemenea, se intentioneaza acordarea unui sprijin financiar de 21.000 de lei pe kilogram (pentru productia anului 2002), pentru toti cultivatorii de tutun brut care contracteaza si livreaza productia marfa catre producatorii de tigarete din Romania. Aceste prevederi fac obiectul unor proiecte de acte normative, unul initiat de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (Ordonanta de urgenta privind sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli de tutun brut), iar celalalt – Legea privind organizarea pietei tutunului brut din Romania – este propunerea legislativa a patru parlamentari din Comisia de agricultura a Senatului.
In prezent, in Romania exista 70.000 de cultivatori de tutun. Suprafata cultivata a scazut de la 35.000 ha in 1989, la sub 10.000 ha in prezent. Este adevarat ca productia tutunului romanesc nu a beneficiat niciodata de subventii de la stat. Mai este adevarat si faptul ca societatile comerciale cu capital strain, producatoare de tigarete, care activeaza in tara noastra, utilizeaza numai tutun din import, care de altfel este subventionat in tara de origine (importurile de tutun au crescut de la an la an, ajungand in 2001 la 20.881 tone, in valoare totala de 66,7 milioane dolari).
Nu pune nimeni la indoiala faptul ca producatorii de tutun din Romania ar merita o sustinere din partea statului. Insa solutiile alese de guvernanti lasa multe semne de intrebare. La articolul 6 din proiectul de ordonanta initiat de MAAP se prevede infiintarea unui „fond de garantare a productiei de tutun brut care va fi alimentat, incepand cu productia anului 2003, din garantiile suplimentare pentru sprijinirea producatorilor agricoli de tutun aferente cantitatilor necontractate sau a celor contractate si nepreluate de catre producatorii de tigarete”. Altfel spus, companiile multinationale vor fi obligate sa verse bani in acest fond, indiferent daca folosesc sau nu tutun romanesc. si asta in conditiile in care oferta actuala de tutun romanesc nu poate asigura tot necesarul de care ar trebui sa beneficieze, conform ordonantei, toti producatorii de tigarete prezenti pe piata romaneasca.
Mai departe, banii din acest fond se vor duce la cultivatorii de tutun care nu primesc de la producatorii de tigarete sumele aferente productiei marfa contractate. Astfel, cultivatorilor de tutun li se va asigura piata de desfacere pentru marfa lor. „Ne obliga, incepand cu anul viitor, sa luam ceva ce nu exista. Productia actuala de tutun nu asigura nici necesarul SNTR-ului. Practic, ea este insuficienta pentru toti producatorii de tigarete. Pe piata romaneasca se folosesc anual circa 36 mii tone in productia totala de tigari. Nu pot creste productia intr-un an, asa incat sa satisfaca toate solicitarile, atat ale multinationalelor, cat si ale SNTR”, sustine Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI. Aceeasi parere este impartasita si de Adrian Popa, reprezentantul companiei British American Tobacco. De cealalta parte a baricadei se afla Asociatia Cultivatorilor de Tutun din Romania. Marius Stroescu, presedintele acestei asociatii, este de parere ca productia de tutun a anului 2002 este cu mult mai mare fata de cea a anului trecut si poate satisface cerintele tuturor producatorilor de tigarete. „Noi estimam ca anul acesta vom obtine 14.000 tone de tutun, aproape dublu fata de anul trecut. Insa noi nu stim cerintele acestor multinationale. Nimeni nu a venit la noi sa ne intrebe de soiuri sau cum sa faca sa cumpere de la noi tutun de calitate”, spune Stroescu.
Pe de alta parte, aceasta propunere legislativa ii pica SNTR-ului ca o manusa. Nu va mai fi singurul sustinator al productiei de tutun din Romania (cei aproximativ 70.000 de cultivatori au incheiate contracte cu aceasta societate, care in prezent acorda sprijin pentru realizarea culturilor de tutun de circa un milion de dolari/an), dar va fi cel mai important beneficiar al productiei autohtone. Dar nu singurul.
Se pare ca una dintre companiile multinationale va prelua modelul Interagro de sustinere a culturii de tutun, prin diverse facilitati acordate producatorilor. Surse din MAAP precizeaza ca ar fi vorba despre societatea Philip Morris, care a depus, cu ceva timp in urma, o scrisoare de intentie catre minister, in care solicita ajutorul pentru contractarea productiei de tutun de pe 2000 ha, in primavara anului 2003, cu o intentie de a mari aceasta suprafata pana la 10.000 ha, in viitor.    

Politica de sustinere a productiei de tutun brut

· Pentru obtinerea sau mentinerea licentei de fabricatie, toti producatorii de tigarete din Romania au obligatia sa utilizeze in procesul de fabricatie minimum 50% tutun din productia interna (art. 39 din Proiectul de lege privind organizarea pietei tutunului brut in Romania);
· Fondul de garantare a productiei de tutun brut se constituie, incepand cu productia anului 2003, de la producatorii de tigarete, din sumele aferente cantitatii de tutun brut necontractat cu producatorii agricoli de tutun sau contractat si nepreluat (art. 6 din Proiectul de ordonanta de urgenta privind sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli de tutun brut – initiat de MAAP)
· MAAP va stabili si va repartiza cotele de contractare pentru tutunul brut autohton, aferente producatorilor de tigarete din Romania (art. 3 din proiectul de ordonanta initiat de MAAP)
· Banii din fond se utilizeaza pentru despagubirea producatorilor agricoli de tutun brut dupa cum urmeaza: in cazul in care productia este contractata si nepreluata, despagubirea se face la pretul mediu de achizitie a tutunului brut al anului in curs, iar in cazul in care productia ramane necontractata – la pretul mediu de livrare, stabilit prin ordin al ministrului agriculturii (art. 6 al proiectului de OUG)
· Sprijinul direct de la bugetul statului va fi de 21.000 de lei/kg, pentru toti producatorii autohtoni de tutun brut care contracteaza si livreaza productia marfa catre producatorii de tigarete din Romania, la care se adauga o bonificatie de 10% pentru categoria clasa superioara (art. 8 al proiectului de OUG)
· Pentru productia anului 2002 va fi prevazuta in bugetul MAAP suma de 173 miliarde lei, contravaloarea sprijinului direct pe produs marfa (art. 8. al proiectului de OUG)