Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a anunțat, într-un interviu pentru CNN, că o garanție că după războiul din Ucraina se va face dreptate ar putea fi o provocare, având în vedere că Rusia și-a retras semnătura de pe statutul CPI.

Crimele ordonate de Vladimir Putin ies la iveală: Ucraina este o scenă a crimei. Trebuie să înlăturăm ceața războiului pentru a ajunge la adevăr

„Nu putem fi naivi. Trebuie să fim realiști. Dar, mai întâi de toate, trebuie să strângem dovezile, să le păstrăm, să le analizăm și să luăm decizii pe baza a ceea ce arată. Iar aceste determinări pot fi verificate de judecători”, a explicat acesta, potrivit CNN.

Khan a declarat că a vizitat în aceste zile orașele ucrainene Bucea și Borodianka, unde au fost descoperite la începutul lunii aprilie gropi comune cu civili uciși, după retragerea forțelor ruse din nordul Ucrainei.

„Ucraina este o scenă a crimei. Suntem aici pentru că avem motive rezonabile să credem că se comit crime care intră în jurisdicția CPI. Trebuie să înlăturăm ceața războiului pentru a ajunge la adevăr”, a mai transmis acesta.

Khan a declarat că, în opinia sa, misiunea de investigare a crimelor de război nu afectează doar Ucraina, ci întreaga lume, și că „trebuie construit un front comun”.

„Vedem crime în diferite părți ale lumii și spunem că este pentru ultima dată. Și vedem din nou, iar și iar. Ar trebui să facă să ne fie rușine. Așadar, trebuie să decidem când vom reacționa pe baza umanității noastre comune și cred că acesta este un moment care ar trebui să trezească pe toată lumea.

Multe alte cazuri ar fi trebuit să o facă, dar, cu siguranță, acesta este momentul în care ar trebui să ne consolidăm, să ne trezim și să luptăm pentru ceva foarte important, care este respectarea legii”, a mai adăugat înaltul oficial.

Rezoluţia Parlamentului ucrainean: actele ruşilor reprezintă „genocid”

Rada Supremă a recunoscut războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei drept „genocid”. Parlamentul ucrainean, potrivit agenţiei UNIAN, a adoptat o rezoluţie care „recunoaşte drept genocid al poporului ucrainean acţiunile comise de Forţele Armate ale Federaţiei Ruse şi de conducerea sa politică şi militară, în ultima fază a agresiunii armate, care a început pe 24 februarie 2022.

Documentul cere „Naţiunilor Unite, Parlamentului European, OSCE, Consiliului Europei, Adunării Parlamentare a NATO şi parlamentelor şi guvernelor străine să recunoască genocidul poporului ucrainean şi crimele de război comise de Federaţia Rusă”.

Sunt ţări care susţin ideea de „genocid”, precum SUA şi Canada, dar preşedintele francezul Macron vorbeşte doar despre „crime de război”, o treaptă inferioară, ca încadrare juridică, genocidului.

Crimele de război sunt cele comise împotriva civililor nevinovaţi, persoane neînarmate, iar genocidul este o infracţiune săvârşită în scopul de a distruge deliberat şi sistematic, în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup naţional, rasial, etnic sau politic.