Un semnal de alarmă în acest sens a venit de la agenția de rating Moody’s. Sursa citată susține că având în vedere sancțiunile impuse Occident în contextul războiul din Ucraina, Rusia riscă să între în incapacitate de plată.

Acest scenariu este confirmat și de faptul că Moscova a încercat să își plătească obligațiunile în dolari în ruble din cauza sancțiunilor, scrie Reuters. În cazul în care scenariul prezentat de Moody’s se va întâmpla, aceasta ar fi prima incapacitate majoră de plată a obligațiunilor străine a Moscovei din anii care au urmat revoluției bolșevice din 1917.

Menționăm faptul că Rusia a efectuat o plată scadentă pe 4 aprilie pentru două obligațiuni suverane, cu scadența în 2022 și 2042, în ruble, în loc de dolari, așa cum era obligată să plătească.

Rusia, la un pas să fie ruinată

În acest sens, Moody’s susține că dacă nu vor fi remediate mai multe probleme, Rusia ar putea fi considerată în incapacitate de plată.

„Rusia poate fi considerată în incapacitate de plată conform definiției Moody’s, dacă nu se remediază până la 4 mai, care este sfârșitul perioadei de grație”, a declarat Moody’s într-un comunicat, adăugând că  toate ”contractele de obligațiuni nu au nicio prevedere de rambursare în altă monedă decât în dolari”.

În același timp, agenția de rating mai subliniază și faptul că în timp ce unele euroobligațiuni rusești emise după 2018 permit plăți în ruble în anumite condiții, cele emise înainte de 2018, cum ar fi cele cu scadența în 2022 și 2042,  nu permit acest lucru.

În acest sens, sursa citat menționează că investitorii nu au obținut promisiunea contractuală în valută la data scadenței plății. „Opinia Moody’s este că investitorii nu au obținut promisiunea contractuală în valută la data scadenței plății”, a precizat Moody’s.

Ce este diferit acum?

Un alt lucru important de menționat este faptul că Rusia a declarat în repetate rânduri că vrea să-și plătească datoria. De cealaltă parte, țara contrazice faptul că Occidentul a împiedicat-o să plătească prin impunerea unor sancțiuni.

Situația este cu mult diferită față de cea de acum zeci de ani. Mai exact, acum, deși Rusia are banii, nu poate să îi folosească în condițiile în care toate rezervele sale au fost înghețate de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada.

Acest lucru ar putea duce la prima incapacitate majoră de plată a datoriei Rusiei din mai bine de un secol. Aminti faptul că chiar și atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, Rusia și-a asumat datoria externă.

S-a întâmplat în 1918, atunci când revoluționarii bolșevici sub conducerea lui Vladimir Lenin au repudiat datoria țaristă, iar toate piețele globale au rămas uimite.