Lovitură dură pentru procurorul Codruț Olaru, membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi fost şef al DIICOT!

CNATDCU: Teza de doctorat a procurorului Codruţ Olaru este plagiată “grosier”

Acesta a rămas fără titlu de doctor, în urma unei decizii luate de către CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare), joi trecută. Instituţia a decis că teza de doctorat a lui Codruţ Olaru este plagiată “grosier”.

Procurorul şi-a susţinut teza în anul 2013, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, sub coordonarea celebrului Tudorel Toader, actual rector al universităţii şi fost ministru al justiţiei între 2017 şi 2019, relatează Pressone.ro.

Încercări de blocare a verdictului

Codruţ Olaru a încercat să blocheze verdictul CNATDCU printr-o acţiune deschisă în instanţă împotriva Consiliului şi a Ministerului Educaţiei, chiar înainte de şedinţa Consiliului General al CNATDCU care a luat decizia privind doctoratul său.

În plus, Codruţ Olaru le-a cerut lui Ioan Aurel Pop (preşedintele CNATDCU) şi Sorin Cîmpeanu (ministrul Educaţiei) să claseze sesizarea asupra căreia urma să se pronunţe Consiliul. Motivul invocat de procuror: în martie 2020, primise un verdict de neplagiat, pe o altă sesizare.

Jurnaliştii de la Pressone menţionează că acest verdict lipsit de orice credibilitate, dat în primăvara lui 2020, în baza unui simulacru de raport, a fost primit de la vechiul CNATDCU, care şi-a încheiat activitatea în mai 2020.

Decizia ar fi fost luată fără niciun vot “contra”

Noua sesizare de plagiat pe numele procurorului Codruţ Olaru a fost depusă în octombrie 2020 şi aceasta indica suspiciuni noi de plagiat, ce nu fuseseră analizate anterior.

Consiliul General al CNATDCU i-a retras titlul de doctor lui Codruţ Olaru, săptămâna trecută, pentru plagiat. Hotărârea ar fi fost adoptată cu 13 voturi “pentru” şi o “abţinere”, afirmă surse din Ministerul Educaţiei.

Acum, procurorul are dreptul de a contesta decizia în termen de 10 zile de la comunicarea acesteia. Contestaţia urmează a fi analizată tot de către CNATDCU. Dacă aceasta este respinsă, retragerea titlului de doctor va deveni oficială prin intermediul unui ordin al ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Raul Stef