Grupul de clienţi contra Băncii Comerciale Române (BCR), reprezentaţi de ‘Piperea şi Asociaţii’, a declanşat procedurile legale pentru înlăturarea din contracte a clauzelor abuzive şi pentru recuperarea sumelor plătite nedatorat băncii în bază acestor clauze, se arată într-un comunicat al acestora.

Potrivit documentului, un prim grup de peste 400 de clienţi ai BCR, reprezentaţi de Societatea Civilă de Avocaţi (SCA) ‘Piperea şi Asociaţii’, a declanşat procedura concilierii, prin trimiterea, pe data de 27 septembrie 2010, a invitaţiei la conciliere.

Dacă procedura concilierii cu banca nu va da rezultatele scontate, după trecerea a 15 zile de la data primirii invitaţiei la conciliere, se va demara imediat procesul propriu-zis, prin înregistrarea cererii de chemare în judecată.

Un al doilea grup de clienţi care intenţionează să acţioneze banca în judecată prin ‘Piperea şi Asociaţii’ este în curs de constituire.

În ambele cazuri, clienţii BCR au constituit mai întâi grupuri informale pe Internet şi au încercat, într-o primă fază, o negociere, de asemenea, informală cu banca. Eşecul acestei încercări i-a determinat pe aceşti clienţi ai băncii să apeleze în mod colectiv şi unitar la ‘Piperea şi Asociaţii’ – pentru o mai bună posibilitate de negociere, în caz de eşec urmând a se declanşa un proces contra băncii, în principal pentru anularea clauzelor contractuale considerate ca fiind abuzive, dar şi pentru restituirea sumelor de bani plătite nedatorate băncii, în baza acestor clauze abuzive.

Pentru ca a acţiunea să fie unitară şi să aibă un rezultat juridic solid, grupul a delegat, în acest scop, pe ‘Piperea şi Asociaţii’.

‘Dobânzile exagerate şi clauzele abuzive reprezintă principala nemulţumire a clienţilor, însă, desigur, sunt şi alte nemulţumiri ce vor face obiectul preconizatului proces. În actualele condiţii de criză, în care exuberanţa consumului, propovăduită în urmă cu mai puţin de doi ani tot de bănci, a dispărut, clauzele abuzive din contracte lovesc în majoritatea cetăţenilor activi ai României care au luat credite, fie ele de consum, ipotecare sau de alt tip’, a declarat profesorul universitar Gheorghe Piperea, partener coordonator şi fondator al SCA ‘Piperea şi Asociaţii’.

În legătură cu impactul actelor adiţionale, avocatul Piperea a arătat că, ‘pe termen scurt, pentru bănci, modificarea acestor clauze în aşa fel încât să fie corecte şi suportabile, ar antrena o reducere a profitului, dar pe termen mediu şi lung va fi în avantajul net al băncii, pentru că în acest fel se va evita majorarea necontrolată a cazurilor de debitori neperformanţi, care reprezintă pierderi nete pentru bănci şi, în acelaşi timp, duc la scăderea indicilor de solvabilitate’.

Societatea Civilă de Avocaţi’Piperea şi Asociatii’ va menţine o echipă avocaţială dedicată permanent acestui gen de speţe, se mai arată în comunicatul menţionat

SURSA: Agerpres