Justiţia elveţiană vine cu noi acuzaţii privind încălcarea legii la adresa preşedintelui FIFA, Gianni Infantino.

Procedura penală împotriva preşedintelui forului fotbalistic mondial a fost deschisă la data de 30 iulie pentru “incitare la abuz de putere”, “încălcarea secretului de serviciu” şi “obstrucţionarea procedurilor penale”.

Acum, Gianni Infantino face obiectul unei noi acuzaţii aduse de procurorul elveţian Stefan Keller. Joi, 10 decembrie, magistratul elveţian a declarat că are dovezi conform cărora liderul forului mondial ar fi vinovat de “gestiune neloială” în legătură cu un zbor cu un avion privat, plătit de FIFA.

“Pe baza investigaţiilor efectuate” despre un zbor cu un jet privat între Surinam şi Elveţia, din 2017, “Stefan Keller este de părere că ar trebui deschisă o anchetă penală pentru gestionare neloială”, se arată într-un comunicat de presă.

Totuşi, nefiind “competent să deschidă o astfel de anchetă”, magistratul şi-a transmis concluziile Ministerului Public al Confederaţiei Elveţiene (MPC), Parchetul Federal Elveţian, scrie news.ro.

Ce îşi propune să elucideze ancheta lui Stefan Keller?

Deţinând rolul de preşedinte al Curţii Supreme a cantonului Obwalden, din centrul ţării, Stefan Keller a primit sarcina de a investiga suspiciunile de înţelegere între FIFA şi fostul şef al MPC Michael Lauber. În acest sens, Keller a fost numit “procuror extraordinar” la începutul lunii iulie.

Ancheta lui Keller priveşte trei întâlniri secrete care au avut loc în 2016 şi 2017 între Michael Lauber şi Gianni Infantino, nemenţionate în multiplele proceduri deschise din 2015 cu privire la fotbalul mondial, în care FIFA este parte civilă.

Lauber a fost nevoit să demisioneze după acest scandal, dar justiţia internă a FIFA l-a absolvit de orice vină pe Infantino, la mijlocul lunii august. El consideră exagerat demersul parchetului elveţian de a fi pus sub acuzare din cauză că s-a întâlni cu un magistrat pentru a-l asigura de toată disponibilitatea lui în anchetele contra corupţiei din FIFA.

În acest dosar a fost audiat miercuri şi Joseph Blatter, fost preşedinte al FIFA între anii 1998 şi 2015. Sepp Blatter este audiat în calitate de persoană chemată să ofere informaţii, un statut care poate acoperi şi rolul de acuzat în altă procedură, din cauza unei infracţiuni care are legătură cu alte infracţiuni ce trebuie elucidate. El a fost suspendat şase ani din fotbal, în 2015, din cauza unei plăţi neloiale de 1,8 milioane euro către Michael Platini, pe atunci preşedinte UEFA, reprezentând contravaloarea serviciilor de consultanţă ale francezului, notează Agerpres.