CIA şi serviciile de informaţii germane nu controlau doar o singură societate elveţiană specializată în criptare, ci două, pentru a spiona mai uşor, dezvăluie televiziunea publică, determinându-i pe aleşii din Elveţia să ceară o anchetă.

În februarie, o anchetă comună a Washington Post, a televiziunii germane ZDF şi a radioteleviziunii suedeze SRF a dezvăluit că CIA, în asociere cu serviciile de informaţii germane, a preluat în 1970 controlul societăţii Crypto AG, care le-a asigurat acces la comori de informaţii secrete.

Acces la schimburi de informaţii pe care clienţii le credeau securizate

O a doua societate elveţiană, Omnisec, de dimensiuni mai reduse, a fost utilizată în acelaşi mod, a dezvăluit SRF în această săptămână.

Până în urmă cu doi ani, când a dat faliment, Omnisec vindea material de criptare pentru voce, fax şi date guvernelor din lumea întreagă.

La fel ca şi Crypto AG, produsele societăţii le permiteau spionilor americani şi germani să aibă acces la schimburi de informaţii pe care clienţii le credeau securizate.

Omnisec a vândut însă aparate din seria sa OC-500 şi unor agenţii federale elveţiene, precum şi celei mai mari bănci din ţară, UBS, şi altor companii private elveţiene, mai dezvăluie SRF.

O descoperire care a provocat vii reacţii, scandalul Crypto fiind încă prezent în amintirea oamenilor.

Au omis să informeze guvernul federal elvețian

„Asta pune problema spionajului chiar în ţară”, a declarat Hans-Peter Portman, un ales parlamentar al Partidului Liberal, pentru postul de televiziune.

Copreşedintele partidului socialist, Cedric Wermuth a făcut apel la deschiderea unei anchete parlamentare. „Cum se poate întâmpla un asemenea lucru într-o ţară care se declară neutră, precum Elveţia?”, s-a întrebat el într-o declaraţie oferită postului.

O anchetă parlamentară asupra afacerii Crypto AG a ajuns în octombrie la concluzia că serviciile de informaţii elveţiene au profitat de controlul exercitat asupra Crypto de CIA şi BND, dar au omis să informeze guvernul federal.

”Nu a existat nimic ilegal în colaborare”

„Serviciul de informaţii strategice (SRS), o organizaţie care a precedat Serviciul de informaţii al Confederaţiei (SRC), ştia din 1993 că servicii de informaţii străine se ascundeau în spatele societăţii Crypto AG”, afirmă raportul, care subliniază, de asemenea, că nu a existat nimic ilegal în colaborare, dar consideră că spionii elveţieni au ascuns cu bună ştiinţă lucruri organismelor însărcinate să-i supravegheze.

Printre clienţii Crypto se aflau Iranul, junte din America latină, India, Pakistan, Arabia Saudită, Libia şi Vatican, a explicat cotidianul american.

Maşinile de criptare vândute aliaţilor SUA erau securizate, în timp ce altele puteau fi „sparte” de spionii americani.