Serviciile de informații, cunoscute a fi extrem de active în domenii precum securitatea, manipularea, tentativele de a controla o țară din interior, au fost mediocre în ceea ce privește informarea în privința coronavirusului, evaluarea amenințării și avertizarea liderilor în privința seriozității situației.

Da, au apărut știri că serviciul american de informații CIA a pregătit un raport și a avertizat în legătură cu pandemia generată de virusul apărut în China, iar președintele Trump nu a luat în serios raportul, dar cam atât. Nu au existat dezmințiri legate de aceste informații apărute, nu s-au mai auzit alte detalii. Acuzațiile formulate de serviciile americane de informații potrivit cărora China organizează atacuri informatice și încearcă să fure date sensibile din laboratoarele care caută un vaccin și tratamente pentru coronavirus sunt doar un exemplu de dezinformare și control al percepției, scrie Milliyet.

Din acest motiv, în aceste zile în care lumea începe să treacă la o “nouă ordine normală”, au început să apară și în interiorul serviciilor de informații discuții pe marginea sistemului. Fostul director adjunct al MIT (Serviciul Turc de Informații – n.red.) Cevat Öneş explică motivul:

“În general, informațiile sunt evaluate doar în cadrul abordării înguste a securității. Este ca o abordare din filmele de la Hollywood, cu accent pe lupta între spioni, operațiuni secrete, combaterea terorismului sau a altor activități distructive. Numai că munca în domeniul informațiilor este o meserie care nu doar ajută la menținerea securității fundamentale a unui stat sau a unei societăți, ci în același timp se ocupă de toate domeniile în care pot apărea riscuri, de la economie la sănătate, de la politică internă la politică externă și viață socială. Fiind informate rapid despre vulnerabilitățile din toate sistemele, evaluând aceste probleme, serviciile îi ajută pe decidenți să genereze politici. Așa trebuie să fie însă în zilele noastre, această funcție este diferită pentru fiecare țară. Marile state, puterile mondiale încearcă să folosească serviciile de informații în multe scopuri, însă din păcate această utilizare vine cu plusurile și cu minusurile ei în privința politicii și a activităților democratice”.

Ca și cum ar avea mai mult un scop manipulator?

“Nu poate exista o producție eficientă de informații în cadrul unui management politic ineficient. Cu siguranță că în anumite aspecte restrânse de securitate există manipulare, există acțiuni provocatoare, există încercări de abatere de la drum. Puteți vedea toate aceste lucruri”.

În perioada următoare, ce se poate întâmpla, de exemplu, în privința virusurilor?

“Desigur, virusurile sunt o problem de siguranță a societății, sunt o problemă de viață și trebuie să se afle printre preocupările serviciilor de securitate”.

Poate fi vorba de activități în domeniul armelor biologice?

“Se poate. Așa cum în trecut am văzut că a existat interes pentru gaze și arme chimice și că uneori chiar au fost utilizate, este posibil ca acum să existe interes și să se studieze utilizarea acestui virus. Nu putem ști sigur, însă nici nu putem spune că nu există interes.”

Există un război al vaccinului între SUA și China?

“Acestea sunt războaie de propagandă. Dacă privim din punct de vedere al securității, generează un război psihologic. Din păcate arată că nu s-a învățat lecția, că politicieni autoritari precum Trump nu renunță la interesele lor. Din acest punct de vedere, este important cum va evolua lumea, dacă va avea o abordare umană, pașnică, sau va fi mai autoritară și va încerca să își protejeze interesele. În conformitate cu această direcție, politica va poziționa și serviciile de informații. De aceea vorbim despre democrație, despre drepturile omului, despre pace”.

Altfel ne-am putea confrunta cu un dezastru?

“Desigur, există numeroase exemple în istorie. Sunt unii care spun să găsim vaccinul, să îl testăm prima dată pe un trib din Africa. Din păcate există persoane care spun pe față acest lucru și mai au și calitatea de oameni de știință”.