Se amână un proiect extrem de important pentru Rusia

Moscova este în discuții pentru a construi o nouă conductă care ar urma să transporte anual 50 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze din nordul Rusiei în China, prin Mongolia, cantitatea fiind aproape de nivelul transportat prin gazoductul Nord Stream 1, care a fost avariat în 2022.

China și Rusia nu au ajuns încă la un acord privind detaliile-cheie ale acestui proiect major”, a declarat premierul Mongoliei pentru FT, adăugând că prețurile record la gaze naturale pe plan global au complicat negocierile.

Gazprom, care va opera Power of Siberia-2, a anunțat că dorește să înceapă livrările de gaze până în anul 2030, dar acordul în problemele-cheie, inclusiv prețul, rămâne dificil de realizat.

„China și Rusia încă mai au nevoie de timp pentru a face cercetări amănunțite ale studiilor economice. Cele două părți încă fac calcule și estimări și analizează beneficiile economice”, a explicat Oyun-Erdene.

Oficiali de la Gazprom și de la Kremlin nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informația. Reprezentanții Ministerului chinez de Externe nu au putut fi contactați imediat pentru declarații.

La finalul anului trecut, vicepremierul rus Viktoria Abramchenko declara pentru agenția rusă de stat TASS că lucrările de construcții la secțiunea din Mongolia ale Power of Siberia 2 către China ar putea începe în primul trimestru al acestui an.

Zeci de miliarde de metri cubi către China

Luna aceasta, Gazprom a anunțat că a stabilit un nou record în ceea ce privește livrările sale zilnice de gaze în China prin conducta Power of Siberia.

Gazprom nu a oferit o cifră concretă privind noul record, dar a precizat că exporturile sale totale de gaze în China prin conducta Power of Siberia s-au ridicat la 22,7 miliarde metri cubi în anul 2023, cu aproape 1,5 ori mai mult decât cele 15,4 miliarde metri cubi livrate în 2022.

Rusia și-a majorat livrările de gaze spre China pentru a contracara diminuarea vânzărilor de gaze în Europa, după ce invazia din Ucraina a determinat statele occidentale să impună sancțiuni Moscovei și să își reducă dependența de energia rusească.

Gazprom a subliniat că volumele totale de gaze livrate Chinei în 2023 au fost mai mari cu 700 milioane metri cubi (+3,2%) față de cantitatea pe care era obligat contractual să o livreze Chinei prin conducta Power of Siberia.