Cutremur financiar în România! Avertisment dur pentru milioane de români. Este fără precedent

Banca Națională a României anunță că indicele ROBOR la 3 luni a crescut miercuri, 20 iulie la 7,18%, de la 7,16% cât a înregistrat ziua precedentă.

Amintim că acest indice, care este folosit folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, se situa la nivelul de 3,02% la începutul acestui an, în timp ce în luna martie crescuse deja până la 4,25%, asta în contextul în care la începutul anului trecut era la nivelul de 1,98%.

BNR spune că această creștere a fost sporită de războiul din Ucraina, care a început la data de 24 februarie, zi în care indicele ROBOR a fost de 3,61%, în condițiile în care, cu o zi înainte, indicele ROBOR la trei luni a fost de 3,56%.

Instituția bancară mai spune că indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 7,34%. Acest indice, folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a fost, marți, la nivelul de 7,32%.

De asemenea, BNR mai spune că indicele ROBOR la 12 luni a crescut, miercuri, la 7,45%. Indicele, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, atinsese nivelul de 7,42% cu o zi în urmă.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Rata anuală a inflaţiei va continua să crească până la mijlocul T3 2022

Marți, 19 iulie, a avut loc o nouă ședință a Băncii Naționale a României în care s-a aflat că rata anuală a inflaţiei va continua să crească până la mijlocul trimestrului III, dar într-un ritm vizibil încetinit, arată minuta şedinţei BNR.

În luna mai, Banca Naţională prognoza un vârf al dinamicii inflaţiei de 14,2% în iunie 2022, urmat de o descreştere doar graduală pe parcursul a patru trimestre, însă mai alertă apoi, implicând coborârea acesteia la niveluri de o cifră abia în semestrul II 2023 şi menţinerea ei deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei, la 6,2%, arată Mediafax.

De asemenea, inflaţia şi-a accelerat creşterea în aprilie-mai, mai mult decât s-a anticipat, în condiţiile unui salt amplu consemnat în aprilie, la 13,76%, de la 10,15% în martie, urmat de un avans moderat în luna mai, la 14,49%.

„Responsabile de noua înrăutăţire a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt tot şocurile globale pe partea ofertei”, mai transmit membrii Consiliului BNR după ședința de marți.

Mai mult, ei se aşteaptă la majorarea preţurilor combustibililor, gazelor naturale şi energiei electrice, chiar şi în contextul aplicării schemelor de sprijin.