Inflația poate deveni o boală cronică. BNR: Produce costuri pentru toată lumea

Așadar, specialistul economic a subliniat că BNR tratează acest simptom, operând creșteri de dobândă, astfel încât să nu devină o boală cronică.

„Inflatia este un simptom, al politicilor, dezechilibrelor si socurilor din economie, insa acest simptom poate deveni boala insasi daca nu este tratat cum trebuie.

Asta facem la BNR: tratam acest simtom, operand cresteri de dobanda, pentru ca simptomul sa nu devina boala cronica”, a scris Cristian Popa pe Facebook.

Creșterea dobânzilor produce costuri pentru cei îndatorați

De asemenea, Cristian Popa a spus că „inflația produce costuri pentru toată lumea”, în timp ce „creșterea dobânzilor produce costuri pentru cei îndatorați”.

„Am spus si ca uzuala comparatie a dobanzilor cu cele din perioada 2012-2021 nu este deloc fericita, pentru ca venim dupa 10 ani de dezinflatie si pentru ca perioada aceasta, de inflatie scazuta s-a incheiat. Si perioada dobanzilor real negative urmeaza sa se incheie.

Daca vrem insa sa intelegem incotro se duc dobanzile, este utila comparatia cu perioada de dinaninte de 2012, nu ca se va repeta, dar asa vom intelege mai bine viitorul: dupa o dezinflatie prelungita, de 10 ani, din pacate a urmat o inflatie relativ rampanta, cea din ultimele 12-18 luni, declansata atat de eforturile fiscale si montare de depasire a crizei COVID (deficite fiscale majore, reduceri de dobanzi, creatie monetara) cat si de criza energetica si razboiul din Ucraina.

Deci pentru a intelege viitorul trebuie sa facem comparatiile corecte: cu perioada de dinainte de 2012 mai exact. Dobanzile la dolar si euro de 3-4-5% erau absolut normale atunci. La leu, dobanzi de 6-7-8%, erau absolut normale atunci. Aceasta este noua normalitate spre care ne indreptam: normalitatea dobanzilor pozitive.

Deceniul dobanzilor mici si deceniul represiunii financiare se incheie, pentru ca deceniul efectelor deflationise se incheie: deglobalizarea, tranziția verde, socul energetic, razboiul, deficitele, creatia monetara si sugrumarea liberalismului creaza inflatie, si aceasta se vede.
Deci cand vine vorba de dobanzi, anomalia a fost acest ultim deceniu, acum doar se revine la normal.

Cresterea dobanzilor este desigur mai grea decat reducerea lor, ne gandim si la debitori, insa cresterea dobanzilor produce costuri pentru cei indatorati, inflatia produce costuri pentru toata lumea”, a completat specialistul.