Guvernul din Grecia ar putea fi nevoit să restituie miliarde de euro pensionarilor ale căror drepturi au fost diminuate în timpul crizei financiare cu care s-a confruntat în deceniul trecut. Este vorba despre o decizie judecătorească făcută publică astăzi, citată de Reuters şi ANA.

Grecia, datoare vândută

Consiliul de Stat, principala instanţă administrativă a Greciei, a stabilit că unele dintre reducerile de pensii impuse în 2015-2016 nu au fost în conformitate cu legea, dar versiunea publicată a deciziei nu conţine detaliile exacte.

Grecia, care a primit trei pachete de asistenţă financiară internaţională între 2010 şi 2015, a tăiat pensiile în repetate rânduri în ultimii ani în ideea de a face „viabil” sistemul, scrie Reuters.

Mii de pensionari ale căror pensii au fost reduse cu până la 50% au iniţiat deja acţiuni în justiţie în legătură cu aceasta.

Kostas Bourlos, expert în piaţa muncii, a estimat costul potenţial al achitării de către stat a sumelor datorate pensionarilor la până la 3 miliarde de euro.

Un reprezentant al guvernului de la Atena a menţionat pentru Reuters că executivul „trebuie să vadă toate detaliile acestei decizii înainte de a decide o strategie”.

Consiliul de Stat nu a specificat în documentul făcut public dacă decizia sa se referă la pensionarii care s-au adresat justiţiei sau la toţi cei 2,5 milioane de pensionari greci afectaţi de tăieri.

Economia Greciei ar urma să se contracteze cu 7,5% până la 10,5% în acest an din cauza impactului COVID-19, în condiţiile în care deja a fost grav afectată de criza datoriei din 2009-2018, conform Agerpres.