Grecia sfidează Portugalia oferind reduceri fiscale pensionarilor străini care decid să-şi stabilească domiciliul pe una din frumoasele sale insule. Guvernul elen a inclus în propunerea de lege bugetară prezentată săptămâna trecută în Parlament o regulă care prevede impozitarea cu 7%, pentru o perioadă de zece ani, a veniturilor pensionarilor care își vor transfera reședința fiscală în această țară.

Reducerea va avea loc într-o singură tranşă pe parcursul anului, iar termenul limită pentru cererea de „mutare a impozitelor” pentru acest an (dacă, aşa cum se presupune, legea va fi aprobată) este 30 septembrie 2020.

Propunerea Atenei seamănă destul de mult cu cea aprobată în Italia, odată cu legea bugetului pentru anul 2019, care garantează o taxă forfetară de 7% pentru străinii care merg să locuiască în orăşele din sudul ţării cu mai puțin de 20 de mii de locuitori, notează la Repubblica.

Pentru a ieși din criza economică, Grecia a aprobat deja, cu câțiva ani în urmă, programul Golden Visa, care garanta cetățenia străinilor care au investit cel puțin 250 de mii de euro în imobiliare. Un proiect care nu a fost pe placul UE (care a contestat planuri similare din Malta și Cipru), dar care i-a permis să adune aproximativ 2 miliarde de euro, cu un vârf de 3.800 de solicitări în 2019, aproximativ 75% din acestea aparţinând chinezilor care obțineau astfel un pașaport UE.

Până în prezent, câştigătoarea absolută a cursei pentru cucerirea bunurilor bogaţilor pensionari este Portugalia, graţie programului care garanta zero impozite timp de zece ani pe veniturile primite în străinătate, sistem exploatat conform INPS de aproape 3.000 de italieni.

Numai că Guvernul socialist al lui Antonio Costa a decis, după victoria de la ultimele alegeri, reducerea avantajelor fiscale. Aprobând totuşi (în mod non-retroactiv) o taxă de doar 10% pe veniturile „rezidenților” străini.