Apar primele neînțelegeri între președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban. Astfel, Președintele a spus că Executivul ar putea să își asume răspunderea pe legea bugetului, în timp ce Ludovic Orban nu ia în calcul, deocamdată, o asemenea posibilitate.

”În condiţiile unui guvern puternic minoritar este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată, care poate să funcţioneze pentru orice tip de lege. Constituţia nu face diferenţe între anumite tipuri de lege care pot fi sau nu ar putea fi asumate de Guvern. Orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii Guvernului, dar asta este strict o decizie a Guvernului şi dacă se va face cu siguranţă veţi primi această informaţie de la Guvern şi nu de la mine”, a precizat Iohannis, citat de Antena 3.

Probleme de constituționalitate

Asumarea răspunderii pe legea bugetului ar putea ridica totuși o problemă de constituționalitate, fiind specificat în Legea Fundamentală că bugetele trebuie supuse aprobării Parlamentului.

”Pe de o parte este neconstituțional, textul este foarte clar. O posibilă forțare a Constituției ar face neconstituțională o asemenea practică. În nicio țară democratică nu cred că se forțează nota cu aprobarea bugetului, altfel decât în Parlament. Președintele fie nu a văzut textul constituțional, fie are în vedere situația actuală a guvernului. Foarte rar guvernele care au susținere de 30-40% în Parlament își pot pune în practică programul de guvernare. Este greu să obții susținerea necesară” a declarat fostulul judecător CCR, Toni Greblă, conform sursei citate.

Premieră la nivel european

Trebuie menționat că mai multe voci din PSD au criticat anunțul făcut de premierul Orban, care a declarat că nu exclude adoptarea bugetului prin asumare de răspundere, arătând că acest demers ar reprezenta o premieră pentru cei 30 de ani de parlamenatrism post-decembrist.

Mai mult decât atât, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a declarat miercuri că adoptarea bugetului prin asumarea răspunderii în Parlament nu ar fi doar o premieră națională, ci chiar una la nivel european.