randul specialistilor din piata.
„Avem in fata o metoda de privatizare putin incalcita, deoarece nu se intelege clar daca statul roman va vinde actiunile la acelasi pret atat pentru noul actionar majoritar, cat si pentru celelalte parti implicate, adica BERD si sindicatele din Petrom”, spune analistul britanic de la Oil&Energy, David Laurnagh. El crede ca ar trebui sa se spuna cat mai clar care vor fi metodele de privatizare, pentru a se elimina orice suspiciune. „Cat priveste cifra de un miliard de dolari avansata drept venituri anuale, aceasta starneste rasul. Chevron, de exemplu, vinde doar benzina de sase miliarde de dolari”.
„Chiar daca au aparut unele interpretari gresite ale anuntului de privatizare si ale Ordonantei nr. 55, emise pentru privatizarea Petrom, din punctul nostru de vedere totul este cat se poate de limpede”, spune ministrul economiei, Dan Ioan Popescu. El nu a limpezit insa pe larg chestiunile legate de procentajul de actiuni care urmeaza sa fie preluat de catre sindicate si de catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.
Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente din Petrom, spune ca, deocamdata, exista neconcordante intre procentul de actiuni inclus in anuntul de privatizare si cel prevazut in Ordonanta nr. 55. „Vreau sa vad care a fost ratiunea pentru care cel mai puternic sindicat din Europa Centrala va fi obligat sa cumpere mai putine actiuni decat se stabilise initial. Trebuie sa discut cu ministrul economiei, mai ales ca noi nu am stiut nimic despre aceasta ordonanta”, spune Luca.
„Pentru prima data in ultimii 13 ani, un sindicat vrea sa cumpere actiuni si nu este lasat. S-ar putea sa fim fortati sa blocam privatizarea la tribunal. Eu nu vreau sa fac acest lucru, dar daca trebuie, voi lua si o astfel de masura”, mai spune Liviu Luca. El a discutat acest subiect cu directorul general al Federatiei europene a sindicatelor din chimie, energie si minerit „care mi-a promis tot sprijinul”. Grupul de firme ale salariatilor din Petrom a platit anul trecut impozite in valoare de 1.700 de miliarde de lei, iar 67% din banii investiti de salariati s-au intors la acestia.
Surse guvernamentale spun ca majorarea de capital aferenta unei parti a creditului sindicalizat, in valoare de 105 milioane de dolari, acordat de BERD in 2002, va fi facuta simultan cu aceea pe care noul investitor o va realiza pentru a detine 51% din actiunile Petrom. Cu alte cuvinte, BERD va cumpara 5% din actiuni la valoarea contabila din momentul majorarii de capital. Cel mai probabil, aceasta va fi in jur de 2.500-2.700 de lei/actiune.
Creditul acordat anul trecut de BERD, impreuna mai multe banci de investitii, a fost fara garantii guvernamentale, compania romaneasca angajandu-se sa returneze cele 40 de milioane de dolari ale creditului sindicalizat in 2008, iar cele 100 de milioane de dolari acordati de BERD si cele zece milioane de dolari, reprezentand finantarea Bancii de Comert si Dezvoltare a Marii Negre, in 2010. Perioada de gratie a creditului este de doi ani. „Singurul lucru pe care pot sa il declar in momentul de fata este ca nu s-a decis inca forma in care vom prelua 5% din actiunile Petrom. Partea de imprumut care a apartinut BERD a fost eliberata in doua transe a cate 50 de milioane de dolari. Pana acum nu s-a hotarat nici valoarea unei actiuni, nici procentajul pe care vom decide sa il detinem”, spune Jazz Singh, press officer la BERD.