Fondurile de pensii private obligatorii ar putea să nu încaseze contribuţii pentru 36% din participanţi la sfârşitul anului viitor. Contu­rile goale se vor înmulţi şi în cazul pensiilor facultative, până la 20%.

Creşterea şomajului, stagnarea veniturilor populaţiei şi dificultăţile pe care le întâmpină companiile sunt principalele piedici în dezvoltarea pensiilor private anul viitor. Atât în cazul pensii­lor private obligatorii, cât şi al celor facultative, ponderea conturilor goale va creşte şi în 2010, anticipează administratorii.

În plus, incert este şi nivelul contribuţiilor care vor fi virate din sistemul public de pensii către fondurile de pe Pilonul II (private obligatorii). Acesta ar putea fi blocat de stat la numai 2,5%, în loc să urce la 3%, nivel la care se aşteptau administratorii. Potrivit calendarului iniţial de majorare a contribuţiilor, în 2010, acestea ar trebui să ajungă la 3%. Însă, în acest an, contribuţiile au fost îngheţate la 2%, nivelul la care au fost şi în 2009, iar anul viitor majorarea ar putea fi cu numai 0,5 puncte procentuale.

 Piaţa pensiilor facultative s-a dezvoltat mai lent în acest an din cauza crizei. Numărul participanţilor ar putea ajunge la circa 190.000 la finele anului. Nici în 2010 Pilonul III nu se va dezmorţi: 235.000 de participanţi în cele mai optimiste prognoze.

Contribuţii absente

189-43905-capital_30_1.jpgPonderea conturilor individuale la fondurile de pensii private obligatorii în care nu s-au încasat contribuţii a crescut în ultimele luni, iar reprezentanţii administratorilor se aşteaptă ca aceast fenomen să se amplifice anul viitor. Conturile goale vor reprezenta 36% din total la sfârşitul anului viitor, anticipează Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurări de Viaţă – acţionarul ING Pensii. Aceasta este cea mai pesimistă estimare şi are la bază prognoza potrivit căreia la sfârşitul anului viitor rata şomajului va fi de 10% în urma disponibilizărilor din sectorul bugetar.

Reprezentanţii altor adminsitratori se aşteaptă ca la sfârşitul lui 2010 conturile goale să fie la fel de numeroase ca şi la finele acestui an. „Procentajul participanţilor fără contribuţii se va deteriora cu aproximativ 4% în 2010, iar semne de revenire vom începe să vedem doar în ultimul trimestru. Procentajul de participanţi neplătitori va fi la sfârşitul lui 2010 la acelaşi nivel ca la finele lui 2009“, afirmă directorul general al Eureko Pensii, Besim Jawad. El prognozează pentru sfârşitul acestui an o pondere a conturilor goale de 32%-33% din total. Şi reprezentanţii altor administratori se aşteaptă ca numărul participanţilor pentru care nu încasează contribuţii să fie mai mare. „Este posibil ca în 2010 numărul conturilor goale ale participanţilor să crească“, spune directorul general al Aviva Pensii, Phil Jones, fără a avansa însă cifre.

Viramente sistate la pensiile facultative

189-43906-capital_30_2.jpgAceiaşi factori care duc la înmulţirea conturilor goale pe Pilonul II taie şi din sumele lunare  încasate de fondurile de pensii facultative. La majoritatea fondurilor de pe Pilonul III, neîncasarea contribuţiilor timp de două sau trei luni duce la suspendarea contractelor. La sfârşitul lunii octombrie, numărul contractelor suspendate ajunsese la peste 22.000, reprezentând circa 12% din totalul contractelor de pensii facultative, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Comparativ cu ianuarie, ponderea contractelor suspendate s-a dublat. Reprezentanţii ING şi Eureko prognozează că la şfârşitul anului viitor contractele de pensii facultative suspendate din cauza neîncasării contribuţiilor vor ajunge la 20% din total.

Oficialii altor administratori anticipează o creştere ceva mai lentă a contractelor suspendate. „Nu ne aşteptăm decât cel mult la o creştere uşoară a suspendărilor de plată a contribuţiei“, afirmă directorul general al Allianz-Ţiriac, Crinu Andănuţ, despre anul 2010. Dacă în acest an motorul de dezvoltare a pieţei a fost retailul, oficialul Allianz observă că şi încetarea plăţii contribuţiilor are loc cel mai frecvent tot în cazul conturilor care sunt alimentate de persoane fizice şi nu în cazul pensiilor facultative plătite de angajatori. „Indivizii au mai puţină capacitate de planificare financiară şi de rezerve de lichiditate decât companiile“, explică Andănuţ.

546 mil. de euro era valoarea activelor nete cumulate administrate pe Pilonul II şi pe Pilonul III la sfârşitul lunii octombrie

CONTRACTE SUSPENDATE
Numărul conturilor de pe Pilonul III în care nu se mai virau contribuţii era de 2,5 ori mai mare la sfârşitul lunii octombrie faţă de cel de la finele lunii ianuarie a.c., potrivit datelor raportate de administratori la CSSPP

189-43907-30_grafic_50.jpg