În curând, va avea loc primul exercițiu de blackout din România

Între 18 noiembrie și 21 noiembrie, se va desfășura primul exercițiu de blackout în municipiul Mediaș, județul Sibiu, în urma căruia se va emite un ghid de supraviețuire pentru populație.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a explicat marți, 15 noiembrie 2022, ce ar trebui să facem în cele trei zile în care nu vom avea nici curent electric și nici gaze naturale.

Nu, nu există informații și nici nu cred că va exista în iarna aceasta vreun pericol pentru astfel de situație, dar în același timp poate să existe oricând niște situații la nivelul unui cartier sau unui sat.

O furtună puternică sau un vânt puternic care poate să te lase fără un stâlp. Nu înseamnă neapărat că trebuie să fie în toată țara, dar există astfel de situații și e bine ca oamenii să cunoască un minim de informații și să fie pregătiţi pentru orice situație”, a declarat, marți, Dumitru Chisăliță în cadrul unei emisiuni TV de pe Antena 3 CNN.

Sfaturi utile pentru situații de urgență. Unde depozităm mâncarea în timpul blackout-ului?

Dumitru Chisăliță a explicat, apoi, cum ne putem menține corpul cald atunci când numai avem gaze pentru a ne încălzi locuința.

„Aici există o serie de, hai să spunem, experimente care s-au făcut sau le-am făcut și care merg de la consuma o cantitate importantă de apă, care merg de la o alimentație care să fie constantă și să fie bogată în anumite substanțe care permit corpului să-și ia elementele nutritive și să-și mențină această temperatură, care pleacă de la un anumit mod de îmbrăcare, atât în ceea ce privește îmbrăcarea corporală, cât și obligatoriu, o anumită acoperire a anumitor părți care presupun ca o pierdere mare a cantității de energie dinspre corp către exterior, cum ar fi extremitățile, mâinile, picioare, cum ar fi capul, cum ar fi gâtul și care ar trebui să fie protejate în mod principal”, a spus acesta.

Întrucât în timpul unui blackout nu mai putem folosi cuptorul și aragazul, Dumitru Chisăliță ne sfătuiește să ne construim dintr-o cutie de metal o lampă cu spirt pe care s-o folosim pentru a încălzi alimente de tip conserve, pentru a face un ceai, pentru a face o supă la plic.

„În general, hrana caldă este un element absolut necesar, dar neavând surse, trebuie să te gândești fie să ai la îndemână. Adică diverse alimente care se pot conserva și care pot să fie ușor preparat și la temperaturi nu foarte ridicate”, a spus el.